малкия написа:Няма как да не се съглася с почти всичко.
Имам само една забележка или по-скоро въпрос, свързан с извънредния труд.
Случва ли се колеги да надхвърлят лимита от 70 часа за три месеца?
Защото това вече няма да е нарушение на наредби, а на ЗМВР.
Нещо подобно имах предвид като споменах за изпълнение на задачи с незаконни средства.
С останалото - повтарям - няма как да не се съглася.
Сигурен съм ,че отговора ми няма да те изненада и отговора е, че се случва колеги да надхвърлят лимита от 70 часа за три месеца. Вероятно може да има място в МВР където това да не се случва, но това трябва да е някакъв оазис, за който не съм чувал
На фона на положението в МВР това ограничение от 70 часа за тримесечие трябва да отпадне от ЗМВР, но не защото е неправилно, а липсва практическа възможност да се спази това законово изискване. Хората са малко, а задачите се увеличават. Командировките по границата също отнемат допълнителен ресур. Отделно едни колеги напускат, други се пенсионират, а на тяхно място няма попълнения. Не ми се мисли с промените в КСО какво ще се случи до края на годината.
На практика с това законово ограничение от 70 часа на тримесечие сме между чука и наковалнята. Ако не го изпълняваш вършиш нарушение на ЗМВР, ако го изпълниш и в резултат на това пострадат граждани, на които по ЗМВР си длъжен да защитваш правата, нарушаваш ЗМВР и в някои случаи подлежиш на наказателна отговорност!