Използване на оръжие за самозащита от цивилни граждани

Използване на оръжие за самозащита от цивилни граждани

Мнениеот mistyc » 26 Апр 2025, 14:59

Здравейте,

Съвсем случайно ми попадна тоя форум след търсене в гугъл, и се надявам още да има останал жив човек тук, който да отговори.

Въпроса ми е как стоят нещата със носене на средство за самозащита(конкретно телескопична палка) от цивилен гражданин.
Живея в квартал Овча Купел, прибирам се с приятелката ми и постоянно има някакви циганета, ненормални и т.н. , особено късно вечер.
Познавам хора, които носят в колата, но не са ги претърсвали.
Често виждам малки циганчета да размахват такива палки навън, но това е съвсем отделна тема, въпроса е мога ли АЗ като обикновен гражданин да нося такава телескопична палка?
Спрял съм се точно на това, не искам да нося спрей(не мисля, че ще ми е толкова ефективен), не искам да нося нож, въпреки, че може да влиза в някакви законови норми - не искам да ръгам хора, нито мисля, че имам топките да го правя.
Става дума за проста палка от 25лв от оръжеен магазин, която мога да си нося в чантичката. Не смятам да я размахвам, да тормозя хора или каквото и да е подобно.

Информацията, която намирам в интернет е много стара, пише за някаква халка за носене на палка която уж като я имаш нямало проблеми? Закон не намирам, а и мисля, че за този тип оръжия в България не съществува закон?

За контекст - на 24 години съм, задържан съм веднъж преди 6 години за притежание на трева(келешлък), и втори път бях задържан да изтрезнея, уж за дребно хулиганство, но за този арест нямам никакви документи, не знам дори дали се е "случил" официално. Нямам досие!

Обличам се спортно, като млад човек, и понякога ме спират за проверка и да ме преджобват, което не ме притеснява по никакъв начин(винаги съм си изряден), но какво става ако видят палка в мен? Ще обясня същото нещо за самозащита което пиша и тук, полицайте в квартала(и не само) също знаят за какво става въпрос, та ако успея да им обясня и са разбрани - ще има ли някаква санкция за мен, и ще ми отнемат ли палката?
mistyc

Назад към Оръжие и помощни средства