Страница 1 от 1

Въпрос относно въздушна пушка

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 09:41
от bega4kata
Според чл.54 ал.1 от ЗОБВВПИ при закупуване на пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула лицето придобило оръжието трябва да уведоми писмено началника на РУП. До тук добре, но една голяма част от мощните въздушни пушки ги продават без данни за кинетичната енергия (примерно турски Хатсан 135 кал.6,35 с дулна енергия над 32 джаула, но тези данни ги няма никъде по опаковката, нито на фактурата) - та питането ми е, щом я няма черно на бяло тази дулна енергия в придружаващите покупката документи - трябва ли пушлето да се регистрира въобще?

Re: Въпрос относно въздушна пушка

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 10:11
от MasterCop
Според мен трябва, защото "незнанието" не е оправдание...
Точно този калибър, според мен, трябва да се регистрира задължително... досещаш се защо ;)

Re: Въпрос относно въздушна пушка

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 10:38
от dakota_
bega4kata написа:Според чл.54 ал.1 от ЗОБВВПИ при закупуване на пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула лицето придобило оръжието трябва да уведоми писмено началника на РУП. До тук добре, но една голяма част от мощните въздушни пушки ги продават без данни за кинетичната енергия (примерно турски Хатсан 135 кал.6,35 с дулна енергия над 32 джаула, но тези данни ги няма никъде по опаковката, нито на фактурата) - та питането ми е, щом я няма черно на бяло тази дулна енергия в придружаващите покупката документи - трябва ли пушлето да се регистрира въобще?


Ако не са ти издали сертификат в който да пише колко е джаула е дулната енергия,по-добре пусни едно уведомление и си ползвай спокойно пушката.

Re: Въпрос относно въздушна пушка

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 10:40
от bega4kata
Благодаря за отговорите :) Оръжието не е мое, а на познат който се интересува; btw моята е руска и като я регистрирах миналата нямаше казуси, - братушките бяха написали предвидливо джаулите на кутията както си трябва, и те бяха точно 24J.
И аз си го мислех, че трябва регистрация, с такъв калибър и с малко непочистена смазка в цилиндъра при дизел ефект не ми се мисли каква дулна енергия вадят тези пушки :roll:

Re: Въпрос относно въздушна пушка

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 10:47
от kkarakashev
Мастер, оръжията за ерсофт подлежат ли на регистрация?

Re: Въпрос относно въздушна пушка

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 11:57
от MasterCop
Не. Тяхната дулна енергия е не повече от 1-2 джаула :) Снайперите достигат и до 4, но пак е далече от изискваните 24...
Всеки пълнолетен гражданин в България може да закупи такова оръжие, без да е нужно специално разрешително. Ако кинетичната енергия на оръжието е над 24 Джаула, съгласно чл. 54, ал.1 на Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия се изисква писмено уведомление на началника на съответното РУ на МВР или т.нар. уведомителен режим, като съответните органи могат да се уведомят и по пощата с обратна разписка.

Re: Въпрос относно въздушна пушка

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 19:45
от valkata12
Аз само да попитам, мога ли да си поръчам онлине въздушна карабина онлине ? Тя е 4.5 мм , знам, че не трябва регистрация, но мога ли да я взема онлине ?
Ето я и карабината : http://arms.bg/product/3790/vazdushna-p ... 7-177.html

Re: Въпрос относно въздушна пушка

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 17:43
от mordohy
Ами можеш, стига да искаш. Но пак си погледни джаулите! Пушката може да се регистрира както по местоживеене, така и по местообитаване. Пример: по адресна регистрация си от Варна, но имаш вила в село Разград и там ще я държш. Отиваш в Козлодуй или Видин и я регистрираш там.