КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот katana1977 » 07 Мар 2010, 16:22

NO COMMENT
========
До три седмици да бъдат прехвърлени допълнителни 350 млн. лева към бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това са обещали в петък премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков на среща с лекари. Здравният министър Божидар Нанев съобщи, че парите ще дойдат от резерва на Националната здравноосигурителна каса, който може да бъде отблокиран с решение на на Народното събрание. Такова предложение вече бе внесено преди седмица от БСП, но с тази разлика, че става дума за 450 млн. лева.

От Българския лекарски съюз обаче съобщиха пред журналисти, че министър Симеон Дянков е лансирал друга схема за освобождаването на средства през Министерския съвет без да се минава през Народното събрание. Самите лекари не са останали наясно с предложението. Дянков ги уверил, че “парите ги има“.

На срещата при премиера лекарите са получили и уверението, че до края на следващата седмица дължимите им пари за януари, които се бавят вече със седмица, ще бъдат изплатени до края на следващата седмица. Същото обещание даде преди дни и НЗОК.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че лекарите са получили още обещание, че това забавяне на плащанията е последно и оттук нататък няма да се повтори. “Ако трябва, държавата ще влезе в дефицит, но оттук нататък експерименти със здравеопазването няма да се правят“, е било обещано още на срещата, по думите на Райчинов.

От вторник София и Пловдив остават без джипита

От началото на следващата седмица поетапно практиките на семейните лекари в София и Пловдив ще затворят врати заради неизплатените им суми. От края на миналата година плащанията към джипита, специалисти и болници системно се бавят за неопределено време, което изправя цялата система пред срив.

Д-р Диана Чинарска от БЛС, която е и общопрактикуващ лекар, съобщи, че семейните лекари в София ще спрат работа на 9 март, ако дотогава не им се изплати дължимото с лихвите. Така в цяла София ще остане само един кабинет, в който ще се приемат нуждаещи се от семеен лекар. Той се намира в 29 ДКЦ на ул. "Георги Измирлиев" в жк "Гоце Делчев". Номерът на кабинета е 113 и той ще работи от 8 до 19 часа.

Зам.-председателят на БЛС д-р Георги Ставракев съобщи, че в Пловдив джипита и лекари специалисти също спират работа от 9 и 10 март.

Въпреки обещанието, че дължимото ще бъде изплатено до края на другата седмица, за момента лекарите са решени да спрат работа. Не се отменя и планираният за 7 април национален протест.

От БЛС все пак се застраховаха, че ситуацията е динамична и джипитата в София не са били запознати с резултатите от днешната среща с премиера и финансовия министър, когато са формулирали становището си.

Десетки места практики са пред затваряне, тъй като не могат да си платят сметките за вода, парно, ток, не могат да плащат заплати и осигуровки на заетите в тях.

Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков даде пример с общопрактикуваща лекарака от Попово, която е изпратила писмо до съюза. Преди ден са й спрели стационарния телефон и връзката с Интернет, а от Е.ОН е получила писмо, че предстои да й спрат тока. В началото на другата седмица кабинетът на джипито ще бъде без ток, вода, Интернет и телефон, поради което няма да може да работи. До този момент въпреки забавените плащания от НЗОК, тази лекарка е намирала пари, като е взимала заеми от познати. Този месец обаче тя не може да събере 1 800 лева, необходими й да се разплати.

“Не е лесно всеки месец да се намери такава сума от познати в заем“, коментира Ленков.

Райчинов отбеляза, че един лекар не може да бъде пълноценен при положение, че е перманентно преследван от кредитори и банки да си погасява дълговете. Той призова колегите си да заведат искове срещу НЗОК и каза, че той лично ще го направи.

Според Райчинов обещаните проверки от здравното министерство, при които експерти от една районна каса, извършват контрол в района на друга, само гълтат пари за хотели и пътни.

“Тези проверки са измислени и неефективни. Те нямат за цел нищо друго освен да се забавят плащанията“, каза Райчинов.

ИЗТОЧНИК - MEDIAPOOL - http://www.mediapool.bg/show/?storyid=162683&srcpos=7
Галентин Грозев
СД № 073 - 05 РУП - СДВР
katana1977
 
Мнения: 364
Регистриран на: 26 Окт 2009, 19:45

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот mitko2848 » 09 Мар 2010, 13:57

Така е, но това се постига с ЕФЕКТИВЕН протест като техния,защото като почнат да приемат пациентите платено ще има социални бунтове.А ние като пушим или пием вода пред Народния театър няма да засегнем никой и пак ще ни пратят накоя подлога като Павлин Димитров,който да ни каже какви били възможностите на министерството,какво очаквали гражданите от нас,как ще ни бъдат изпълнени исканията в светлото бъдеще........
mitko2848
 
Мнения: 29
Регистриран на: 24 Дек 2008, 17:09

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот cz75bdpolice » 09 Мар 2010, 15:13

mitko2848 написа:Така е, но това се постига с ЕФЕКТИВЕН протест като техния,защото като почнат да приемат пациентите платено ще има социални бунтове.А ние като пушим или пием вода пред Народния театър няма да засегнем никой и пак ще ни пратят накоя подлога като Павлин Димитров,който да ни каже какви били възможностите на министерството,какво очаквали гражданите от нас,как ще ни бъдат изпълнени исканията в светлото бъдеще........

Абсолютно си прав.В Събота никой няма да обърне внимание,но ако е в работен ден и се спре обслужването в КАТ и Паспортна например,това ще е друго нещо.А и Граничния контрол може да спре........
,,СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН,А СМЕЛИЯ-САМО ВЕДНЪЖ,,-ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ
http://www.youtube.com/watch?v=zM_MEAijeu0
Аватар
cz75bdpolice
 
Мнения: 631
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:50

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот pool » 09 Мар 2010, 20:30

Не само паспортна и гранична да спрат, ами и патрулите. Е, тогава ще стане много интересно. Айдуците,мутрите и наркоманите ще се развихрят,ще пропищи народеца - УЖАС!!!
Е тогава ще се сетят за ПОЛИЦАИТЕЕЕЕ
pool
 
Мнения: 24
Регистриран на: 22 Яну 2009, 23:24

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот manowar » 09 Мар 2010, 20:34

Не знам какъв ще е ефекта от протеста, но съм "ЗА" него. Защо и ние да не можем да протестираме като ОПЛ ? Малко им били парите ! Защо един ОПЛ получава на месец 2500-3000лв., че някой и повече ? Да, наистина взимат такива пари !Това ли са им малкото пари ? Нека да дойдат да взимат полицейската заплата и да живеят с нея, та тогава да ги видим какво ше правят. Как се намират пари за други министерства и за увеличение на депутатски заплати, а само за МВР няма пари ?
manowar
 
Мнения: 31
Регистриран на: 10 Мар 2009, 20:38

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот krassimalkiya » 10 Мар 2010, 21:02

Сещам се за една велика фраза от "Фермата" на Оруел : "Всички сме равни , но някои са по-равни..." . Други съсловия изразяват своите искания по начин , който по един или друг начин създава неудобство , меко казано , на останалите граждани , но за нас това е забранено . А нали всички сме еднакво граждани на Р.България ?!?! Лекарите /моля за извинение за примера / стачкуват и в това време извършват само неотложни спешни операции . Това не означава ли , че ние в такъв момент ще посещаваме и отразяваме само инциденти от тежка телесна повреда нагоре ? Двете ситуации не са ли еднакви ?
"Какъв е смисълът ...?" Ами такъв , че както докторското дете яде и има потребности , така и нашите деца .
Уважавам лекарския труд , горното е само пример и сравнение , но самия факт , че толкова много кадърни служители на МВР се оглеждат за по-добра и платена работа извън системата - вече значи много .
Обичам си работата , но ме е срам от самия себе си , че почти мизерувам вкъщи .
Според мен , това е смисълът .
krassimalkiya
 
Мнения: 39
Регистриран на: 28 Ное 2009, 22:36

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот dakota_ » 10 Мар 2010, 23:37

manowar написа:Не знам какъв ще е ефекта от протеста, но съм "ЗА" него. Защо и ние да не можем да протестираме като ОПЛ ? Малко им били парите ! Защо един ОПЛ получава на месец 2500-3000лв., че някой и повече ? Да, наистина взимат такива пари !Това ли са им малкото пари ? Нека да дойдат да взимат полицейската заплата и да живеят с нея, та тогава да ги видим какво ше правят. Как се намират пари за други министерства и за увеличение на депутатски заплати, а само за МВР няма пари ?


"Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак",как може да сравняваш ОПЛ с полицай,ОПЛ е едноличен търговец,полицая е държавен служител...
ОПЛ както и всички други лекари учат 6 год. за висше образование и след това цял живот продължават да учат,за полицай се иска средно образование независимо къде и как завършено...защо не си станал лекар да получаваш и ти толкова пари и защо се учудваш за заплата 2500-3000 лв,някои лекари взимат и 5000 лв и да са живи и здрави да ги взимат,на теб държавата ти дава толкова колкото е заложено в бюджета и ако не ти харесва,най-лесният начин е вместо да надничаш в чужда паница да отидеш там където ще получаваш повече пари...
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот kuka5 » 11 Мар 2010, 00:07

Дакота, не съм много съгласен с теб, защото това с чуждата паница, някак си не е много актуално в днешно време. За да се развива в някаква степен, човек трябва да се сравнява с някой, който той мисли за по -добър в нещо, а това неизменно води до "гледане в паницата". Сравнението с обучението на докторите и работата им от една страна и полицейската работа и образованието на полицаите от друга страна не е също много уместно. Здравеопазването и сигурността в България, според общественото мнение не са в цветущо положение, така че база за сравнение няма, а ако за нас казват че ни издържа данъкоплатеца, то лекарите не ги ли субсидира този същият данъкоплатец. Сред лекарите знаеш, че също има много с купени дипломи, за това не е уместно сравняване на различни видове труд и интелектуално състояние на членовете на тези съсловия.
Не на последно място искам да питам: защо винаги се омаловажава труда на МВР служителите и сравнявайки го с някои други браншове, се принизяваме и самоиронизираме.
Аватар
kuka5
 
Мнения: 1185
Регистриран на: 30 Сеп 2009, 17:03

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот dakota_ » 11 Мар 2010, 08:30

Сравнението поражда злоба и омраза между хората,според мен може да се сравняваш с някой на базата на знанията които имаш и професионалната подготовката която притежаваш,това е напълно допустимо и може да бъде стимул за човек да чете повече,да се обучава по-добре и да бъде по-добър човек,от там и резултатите в паричен еквивалент ще се променят в полза на този които учи и се обучава...
Ако се сравнява само заплатата и се цъка с език и се казва,гледай аз колко малко взимам а другият колко много получава това вече е повод за злоба и омраза.
Човек дори като служител на МВР,като обикновен полицай, има възможност да повишава степента на образованието си в избрано от самият него учебно заведение,след завършването му ако прецени,че МВР не е ведомството което отговаря на неговата подготовка и може с опита си който е натрупал по време на обучението си във ВУЗ да получава по-добро трудово възнаграждение на друго място и в друга сфера,то тогава ако парите са най-важното нещо,човека се сбогува с МВР и отива да работи за повече пари...
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот emilko74 » 11 Мар 2010, 08:49

dakota_ написа:
manowar написа:Не знам какъв ще е ефекта от протеста, но съм "ЗА" него. Защо и ние да не можем да протестираме като ОПЛ ? Малко им били парите ! Защо един ОПЛ получава на месец 2500-3000лв., че някой и повече ? Да, наистина взимат такива пари !Това ли са им малкото пари ? Нека да дойдат да взимат полицейската заплата и да живеят с нея, та тогава да ги видим какво ше правят. Как се намират пари за други министерства и за увеличение на депутатски заплати, а само за МВР няма пари ?


"Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак",как може да сравняваш ОПЛ с полицай,ОПЛ е едноличен търговец,полицая е държавен служител...
ОПЛ както и всички други лекари учат 6 год. за висше образование и след това цял живот продължават да учат,за полицай се иска средно образование независимо къде и как завършено...защо не си станал лекар да получаваш и ти толкова пари и защо се учудваш за заплата 2500-3000 лв,някои лекари взимат и 5000 лв и да са живи и здрави да ги взимат,на теб държавата ти дава толкова колкото е заложено в бюджета и ако не ти харесва,най-лесният начин е вместо да надничаш в чужда паница да отидеш там където ще получаваш повече пари...

Здравейте,колеги! Винаги съм уважавал мнението на всички във форума,но е възможно да има и различни такива.Дали някога срещу ОПЛ са стреляли както вчера по колегите при въоръженият грабеж.Ти си на разположение 24 часа , ОПЛ от 9 до 14 часа максимум.Сигурен съм че ОПЛ вземат най-много пари от лекарите в болничната помощ.И накрая да си спомним за онзи ОПЛ,който преди няколко дни накара майка с бебе да ходи пеш до съседно село,затова че си доял кравите.А вземал по 1000лв. на месец само за това,че работи в "неблагоприятен район".
emilko74
 
Мнения: 101
Регистриран на: 28 Окт 2009, 15:15

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот JohnDow » 11 Мар 2010, 09:41

Ще помоля "специалистите" по ОПЛ и т.н. др. лекари, да престанат да ръсят глупости!
По стечение на обстоятелствата познавам доста лекари и стоматолози и никога не съм ги чул да коментират подобни глупости за полицаите!
Аватар
JohnDow
 
Мнения: 435
Регистриран на: 18 Дек 2008, 20:57

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот ZZTop » 11 Мар 2010, 17:58

Една лека но съществена мисля забележка: Колеги лекарите стачкуваха НЕ ЗА ПОВЕЧЕ ПАРИ А ДА ИМ СЕ ИЗПЛАТЯТ ЗАРАБОТЕНИТЕ! Мисля, че има разлика!
Предлагам да се съсредоточим в нашите си проблеми, а не да гледаме в канчето на другите!
Илия Хрисимов
Академия на МВР
ZZTop
 
Мнения: 174
Регистриран на: 21 Дек 2008, 19:25

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот a4o65 » 11 Мар 2010, 20:35

Дакота,за пореден път не съм съгласен с твоето мнение,защото всички имаме право на протест а смисълът е само един постигане на исканията.И отностно ОПЛ мога да ти кажа само,че дано не ти се налага да търсиш такъв през почивни и празнични дни апък в малките населени места я ходи веднъш месечно я неходи,но си получава парите за пациентите а те са около триста четирстотин пациента.
a4o65
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Яну 2009, 17:02

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот dinkovm » 11 Мар 2010, 21:57

Включвам се в темата не за да коментирам "Къкав е смисалът от протеста?" , защото отговора на този въпрос е ясен и на най- простите- НИКАКЪВ. Развоя на диалога ме кара да потърся отговор на един въпрос , който от врме дълго ме тормози- Какво се случи с Хипократовата клетва?
Може да си добър човек и без да си полицай , но за да си добър полицай е задължително да си добър човек.

http://www.vbox7.com/play:ab83519d
Аватар
dinkovm
Инструктор
 
Мнения: 779
Регистриран на: 18 Дек 2008, 17:41

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот border76 » 11 Мар 2010, 22:58

Абе не ви ли писна вече да си чешите езиците , някой каже копче и след него всички форумци почват да разсъждават върху думиту му , дайте да помислим за нашата си паничка , последните няколко поста нямат нищо общо с темата - дакота това е едно от малкото случаи в които съм съгласен донякъде с теб.Оставете ги лекарите колко вземат , колко работят не е наша работа , ние нашата я оправихме че взехме да оправяме и лекарите и митничарите и пр. Прав е колегата от предния пост че смисълът на протеста е никакъв , но все пак трябва да сме там не заради това че Б.Б или Ц.Ц ще ни видят че сме там и ще се замислят а за да ни види обществото и да разбере ,че проблеми в МВР има и виновните за това не са полицаите на улицата а тези в канцелариите.Не се надявайте че ще ни вдигнат заплатите или порциона или нещо друго , огледайте се покрай вас ,от вчера двама мои добри приятели са на борсата а те имат семейства и още много други ще ги последват няма от къде да дойдат пари . Вижте Гърция пред гражданска война е но правителството не отстъпва , няма и да отстъпи защото знае че ще стане и по зле.Затова аз ще съм на протеста на не за пари а заради себе си и хората около мен!
border76
 
Мнения: 59
Регистриран на: 17 Мар 2009, 08:50

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот kuka5 » 12 Мар 2010, 10:13

Тези, които се питат какъв е смисъла от протеста, по- добре да се запитат какъв е смисъла от това да искаме каквото и да е, да си стоим така както сме си, да си наврем главата в г.за и да си траем и всеки да ни "обижда". Според критиците, трябва да се срамуваме и да се чувстваме виновни, че работим в МВР. Песимизма и навеждането пред всеки и всичко е докарало българина в това състояние.
Аватар
kuka5
 
Мнения: 1185
Регистриран на: 30 Сеп 2009, 17:03

Re: КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРОТЕСТА?

Мнениеот pinko73 » 12 Мар 2010, 10:17

Нашиия началник ни каза,че и да мъркаме и да искаме все ще го лапаме,та като ходим на митинг може само смазка да си измолим за да не боли,никой не смее да каже и дума защото нас много ни претискат с проверки и после накзания
pinko73
 
Мнения: 16
Регистриран на: 11 Мар 2010, 14:20

Следваща

Назад към Синдикална дейност

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта