Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот No_NaMe » 19 Мар 2010, 08:38

Полицаите няма да пушат, ще викат
автор: Анна Заркова, прочитания: 182, коментари: 0

С Иван САВОВ, председател на Контролната комисия на Синдикалната федерация на служителите на МВР, разговаря Анна Заркова

- Г-н Савов, полицейските протести вече не ни изненадват. Вие пушихте, пихте вода пред МВР, но от това не ви повишиха заплатите. На какво се надявате, като се събирате утре пред Народния театър?

- Само на себе си се надяваме. Аз съм експерт криминалист в столичното Трето РПУ. Имам 3-годишен син, който иска да стане полицай. Аз също от дете си мечтаех за полицейската професия. Но сега не съм удовлетворен, а наказан с това, че се е сбъднала мечтата ми. МВР трябва да се промени така, че да мога да кажа: браво, сине, достойно поприще си избрал. А не да мрънкам: недей, че станеш ли полицай, те чака мизерия...

Този път пред Народния театър няма да пушим, няма да пием вода. Ще викаме - и то така, че да ни чуят и в Европа. Ще кажем по микрофоните, че ние не сме “човешки ресурс”, както е наречена в МВР дирекцията на кадровиците, а хора, които задават неудобни въпроси. Защо предизборните обещания към полицията се изпариха? Защо МВР пак не се реформира, както и в последните 30 години? Защо ни използват за плашило, като показват на гражданите как тръшкаме тоя и оня на земята? Ние сме деполитизирани, защо ни вкарват в политически игри?

- Разговаряла съм с полицаи преди изборите и знам колко се надявахте на вашия бивш колега Борисов. Да не би да загубихте вярата си, че неговото правителство е особено добронамерено към служителите на МВР?

- Ще кажа нескромно: ние докарахме ГЕРБ на власт. Над 80% от служителите на МВР с приятелите им и семействата гласуваха за Борисов. Не сме си въобразявали, че проблемите ни ще се решат за 3 месеца. Но вярвахме, че в МВР ще почне реформата, без която преливаме от пусто в празно. Вместо това виждаме, че в МВР и в цялата държавна администрация всичко се случва стихийно, липсва програма. Чашата ни преля от т. нар. “диалог”, който водим като синдикати с политическото ръководство. Той е проформа, само за да се отчита пред премиера и пред обществото дейност, уж ползотворна. Г-н Павлин Димитров, зам.-министърът, с когото разговаряме за проблемите си,демонстрира към нас откровено пренебрежително отношение. Позволява си да обижда дори. Пред работните групи, създадени уж за да се променят някои нормативи с наше участие, г-н Димитров отправя обиди към част от служителите. Тези от “КОС били частна фирма”, не заслужавали даже заплати, издавали разрешителни за оръжие като частници. Тези от противопожарния контрол само гледали да ги почерпи някой. Експерт криминалистите като мен - дето дежурим, работим с трупове, химикали и т. н. - сме били 2-ра категория, между другото... Това са обиди, които тежат. След митинга ще си търсим правата в съда.

- Ще съдите Павлин Димитров за обида?

- Разбира се. Колеги ще свидетелстват как е обиждал служители. И стенограма ще представим като доказателство.

- Хубава работа. По-добре да себяхте оплакали на премиера или на министър Цветанов.

- Срещахме се и с двамата. Г-н Цветанов ни обясни, че в МВР нищо не може да се случи, тъй като няма пари. А г-н Борисов каза: “Ще направя много хубави неща за вас, само че през май.” И помоли нашите представители да поемат ангажимент, че няма да излизат на протест. Те заявиха, че не могат нищо да обещават, понеже не са се посъветвали с членовете на синдикалната федерация. След като излязоха от МС, те предадоха думите на премиера на председателите на нашите над 100 дружества в страната. Хората решиха, че това е поредното замазване на очите и че трябва да протестираме. Г-н Борисов и г-н Цветанов са държавни мъже, имат много грижи на главата си освен тази за МВР. Но ние трябва да им кажем пред всички, че системата за сигурност и обществен ред в държавата не е нещо второстепенно.

- Има ли символика в това, че протестрирате пред Народния театър, а не като по-рано - пред прозорците на министъра?

- Има може би. Защото това, което наблюдаваме, не е държавническо поведение към МВР, а цирк. Фарс. Казвам го с мъка, защото като полицай уважавам много държавността.

- Защо нарекохте “цинично” намерението на правителството да задължи и полицаите, както и всички държавни служители да си плащат осигуровките сами?

- Цинично е. Държавният служител в МВР не работи, а служи. И то 24 часа в денонощието - явява се, когато го повикат и среднощ. Рискува живота и здравето си - ето, завчера престъпник стреля с автомат по колеги в Пазарджик. За сметка на това държавата поема ангажимента да го осигури с нарочни правила, да му даде някои привилегии в замяна на това, че е преотстъпил на службата част от личното си пространство и не е в безопасност.

Министър Дянков прави така, че държавата да абдикира от тия свои задължения. Не само че не ни повишават заплатите, както се обещаваше, а ги и намаляват с 12,5% с изискването да си плащаме осигуровките сами. И защо да плащаме? Всеки път, като ида на доктор, му давам пари под масата, въпреки че по закон служителите на МВР и МО имат право на безплатна здравна помощ. Да ни оставят поне да се осигурявяме сами, колкото ние преценим! Едни т. нар. бизнесмени агитират: Министърът бил справедлив. Ами те като работодатели дават на някой 1000 или 3000 лв. заплата, а го осигуряват на 300, нали знаете. Министър Дянков нека това да промени. Така ще се налеят пари в хазната и ще има и за нас.

- А как приемате идеята при пенсиониране в МВР да се изплащат шест, а не 20 заплати?

- Тая идея ще обезлюди МВР. Колеги с 20 и повече години трудов стаж ще побързат да се пенсионират, за да вземат повече пари. Тия пари им дават шанс да оцелеят със скромните пенсии - да почнат с тях някакъв дребен бизнес, или да ги теглят по малко от банката. Като си идат тези опитни колеги, МВР още ще осакатее. Кой ще учи младите на занаята? Аз съм завършил Академията на МВР, 60 изпита съм взел по право и секретни дисциплини, но бях “бял лист”, докато един колега с 20-годишен стаж не ме инструктира.

- Вие гордеете ли се с операциите “Наглите”, “Факирите”, “Октопод”, които показват, че в МВР има подем под ръководството на министър Цветанов?

- Да, гордея се, че ловим хора, които крадат коли и отвличат. Но не се гордея, че от “Факирите” само 1 остана в ареста. Ходя по дела в съда и знам, че е прав министър Цветанов: там все намират начин да пуснат някого, дори и да е “закован” с пръстови отпечатъци. Заради липсата на присъди не можем да пречупим масовата престъпност. А що се отнася до икономическата престъпност, мен ме е срам, че се крадат милиарди, а “белите якички” остават недосегаеми.

- Че кой ви пречи да ги ударите?

- Ние изпълняваме заповеди.

- Чуваме, че 4-те синдиката на МВР ще са единни на протеста пред Народния театър? Но иначе имало между тях междуособици, така ли е?

- Да. Нашата федерация е на 1 година само. Предишният председател Иван Павлов злоупотреби с идеите на синдикализма. Реши, че може еднолично да ръководи организацията. Че може сам да води преговори с ръководството на МВР, без да дава на някого отчет. Че може да поема ангижименти и да взема комисиони от фирми от името на синдиката. И да получава 2500 лева заплата. Сменихме го, но все още той, а не новият председател е вписан в съда. Павлин Димитров го покровителства, защото той си мълчи, а ние протестираме. Пак Иван Павлов поощряваше по-рано негативното отношение, което имахме ние от федерацията към казионния Национален полицейски синдикат на Емил Рашев. Предубеждение имахме и към “Огнеборец” - синдиката на пожарникарите, ръководен от Любомир Еленков, както и към синдиката на администрацията начело с Христо Христов. Но поговорихме и стигнахме до извода, че заедно можем повече. 5-6 хиляди полицаи ще дойдат пред Народния театър. Ще дойдат и военни, и данъчни. И автобус с колеги от Румъния чакаме.

- А премиера чакате ли?

- Добре е дошъл, ако дойде и той, и г-н Цветанов. Дано Надяваме се този 20 март да бъде различен от миналия 15 март, когато никой не ни обърна внимание. Докато ние протестирахме, премиерът Станишев беше в Созопол, а президентът - на лов. Утре пред Народния театър ще сикаже болката всеки от нас. Ще дадем думата и на премиера, и на министъра, ако са между нас и имат нещо да ни кажат. Те трябва да знаят, че софийските колеги все някак се оправят - лепят плочки след работа. Но полицаите в провинцията са готови на крайности. А те са хора въоръжени. Ако нещо се случи, премиерът да знае, че не ние, синдикатите, сме го организирали. Но и не можем да го спрем.
Бог обича смелите, но води разумните!!!
Изображение
Аватар
No_NaMe
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Фев 2009, 11:11

Re: Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот bari68 » 19 Мар 2010, 18:47

..............Те трябва да знаят, че софийските колеги все някак се оправят - лепят плочки след работа. Но полицаите в провинцията са готови на крайности. А те са хора въоръжени. Ако нещо се случи, премиерът да знае, че не ние, синдикатите, сме го организирали. Но и не можем да го спрем.
:oops: :oops: :oops: Глупости глупости .........
bari68
 
Мнения: 166
Регистриран на: 23 Яну 2009, 12:02

Re: Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот dakota_ » 19 Мар 2010, 19:20

bari68 написа:
..............Те трябва да знаят, че софийските колеги все някак се оправят - лепят плочки след работа. Но полицаите в провинцията са готови на крайности. А те са хора въоръжени. Ако нещо се случи, премиерът да знае, че не ние, синдикатите, сме го организирали. Но и не можем да го спрем.
:oops: :oops: :oops: Глупости глупости .........


На мен ми звучи като заплаха...но аз не разбирам нищо...за колегите от нашето РУ които ще бъдат на протеста гарантирам,че никога не биха направили нещо с което ще застрашат живота и сигурността на гражданите по време на протеста.Ако някой се чувства уязвим и несигурен в себе си,нека първо да посети личният си лекар и се погрижи да психическото си здраве.Нека разума да е водещ в това начинание...
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот KOKOROKO » 19 Мар 2010, 19:31

Този много го върти пералнята.Никой няма да направи такова нещо.
KOKOROKO
 
Мнения: 44
Регистриран на: 27 Окт 2009, 13:29

Re: Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот куче » 19 Мар 2010, 20:37

За всичко е прав колегата , само накрая не е трябвало да ги казва тия работи ,но и журналята се хващат за сламката.
куче
 
Мнения: 287
Регистриран на: 18 Дек 2008, 15:52

Re: Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот dakota_ » 19 Мар 2010, 20:51

куче написа:За всичко е прав колегата , само накрая не е трябвало да ги казва тия работи ,но и журналята се хващат за сламката.


Ако имаш 100кг. мед и 1кг. екскременти и ги смесиш,накрая ще имаш не 101кг. мед,ще имаш 101кг. екскременти....
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот dinkovm » 19 Мар 2010, 20:57

Всички си викаме няма няма , а не знаем кому до каква степен са му навите бушоните. Плюйте в пазви и да се наяваме всички на протеста да с мозъците си. Не вярвам да голослови и щом го е казал вероятно има нещо предвид. Да не стане после той колегата предупреди ама кой го чу. Нека разума е с всички и точно сега баланса да не избива никому.
Може да си добър човек и без да си полицай , но за да си добър полицай е задължително да си добър човек.

http://www.vbox7.com/play:ab83519d
Аватар
dinkovm
Инструктор
 
Мнения: 779
Регистриран на: 18 Дек 2008, 17:41

Re: Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот Прокопи » 19 Мар 2010, 21:02

Аз пък съм сигурен, че колегата не го е казал точно така. Много добре знаем за отношението на Заркова към полицаите. А дори и да не е така, всички журналисти обичат да си добавят нещо от себе си, за да направят сензация...
Това го знам от личен опит. След като излезе информацията от една случка по вестниците, се чудих за същата ли става въпрос, аз ли съм бил някъде другаде???
Когато стане напечено, оцеляват само печените!
***
Аватар
Прокопи
 
Мнения: 487
Регистриран на: 18 Яну 2009, 13:24

Re: Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот dinkovm » 19 Мар 2010, 21:06

Прокопи написа:Аз пък съм сигурен, че колегата не го е казал точно така. Много добре знаем за отношението на Заркова към полицаите. А дори и да не е така, всички журналисти обичат да си добавят нещо от себе си, за да направят сензация...

Точно заради отношението на Заркова към нас не трябва нито едни служител да говори с нея. И на колегата ще му е за последно, ако се окаже ,че това е манипулация и е добавено
Може да си добър човек и без да си полицай , но за да си добър полицай е задължително да си добър човек.

http://www.vbox7.com/play:ab83519d
Аватар
dinkovm
Инструктор
 
Мнения: 779
Регистриран на: 18 Дек 2008, 17:41

Re: Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот бастун » 19 Мар 2010, 21:27

dakota_ » Днес, , 20:51

куче написа:За всичко е прав колегата , само накрая не е трябвало да ги казва тия работи ,но и журналята се хващат за сламката.Ако имаш 100кг. мед и 1кг. екскременти и ги смесиш,накрая ще имаш не 101кг. мед,ще имаш 101кг. екскременти....
-Ако ще е гарга, да е рошава, ако ще е екстремент, да е миризлив!?ПО-ДОБРЕ УЖАСЕН КРАЙ,ОТКОЛКОТО УЖАС БЕЗ КРАЙ!
Колеги,опряхме дъното- миньори ли да ставаме,че да дълбаем и в него...?!?!БЪДЕТЕ СЪС ЗАКОНА И НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИ!!!НЕКА УСПЕХА ДА Е С НАС!!!
бастун
 
Мнения: 95
Регистриран на: 27 Фев 2010, 18:28

Re: Ето я истината за МВР, разказана от колега пред вестник Труд

Мнениеот LeDeN » 20 Мар 2010, 07:25

само мозък се ръси....що не направихте по добри изказвания?
Изображение


карам само BMW и само с вратите напред,живея бързо и се надявам бързо да умра :)
Аватар
LeDeN
 
Мнения: 21
Регистриран на: 18 Дек 2008, 16:52


Назад към Синдикална дейност

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron