orka написа:Колеги не съм член на новия синдикат
А въпросните колеги дали са членове?
Веднага да отговоря - не са. Въпреки това обмисляме варианти да окажем известно съдействие.
(Малко отклонение. Не мислите ли , колеги, че твърде често се задават въпроси от типа "какво ще направи някой" или "кой ще направи нещо"? Няма да коментирам другите синдикати, но много от проблемите, с които СФСМВР се занимава, касаят проблеми и на служители, които не са нейни членове. Което по никакъв начин не може да промени принципното положение, че основната задача на един синдикат е да защитава правата
на членовете си. Крайно време е това да стане ясно. Защото на моменти на човек му писва да слуша как някой отстрани за пореден път се провиква "Ало, синдиката, има проблем - какво ще направите?"...)
Отново по конкретния въпрос на
orka. Запознат съм със случая. Без да навлизам в подробности, става дума наистина за граждански иск. Личното ми мнение (с което отговарям и на един от въпросите на
orka) е, че доколкото касае действие или бездействие на служители при или по повод изпълнение на задълженията им и доколкото няма данни за виновно поведение от тяхна страна, дълг на министерството е да поеме защитата им.
(Пак малко отклонение. Министерството едва ли е на същото мнение. Промяната на начина на мислене по този въпрос е едно от нещата, за които Федерацията се бори. И ако такава промяна настъпи, от нея пак ще се ползват и тези, които членуват във Федерацията, и тези, които не членуват в нея.)
Както писах по-горе, обмисляме как да окажем съдействие, доколкото ни го позволяват възможностите и Уставът. Надявам се да бъда правилно разбран за причините, поради които не конкретизирам нито каква щеше да бъде помощта, ако колегите бяха членове на Федерацията, нито каква ще бъде в конкретния случай.