Правила на форума!!!

Правила на форума!!!

Мнениеот MasterCop » 28 Дек 2008, 15:34

За авторските права в сайта

Съдържанието на police.ba4ka.com е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.


Снимките и текстовете на police.ba4ka.com не могат да се ползват в никакво издание или интернет-сайт с комерсиална цел (например вестници или електронни издания), без разрешение на Администратор!
Снимки и текстове на police.ba4ka.com могат да се публикуват в Интернет сайтове с некомерсиална цел - блогове и др. - под условията на СС (Creative Commons - Криейтив Комънс - виж условията тук)!!!

Задължително е изданието да е с некомерсиална цел и да няма реклами!

Задължително е да се цитира авторът и police.ba4ka.com!

Задължително е да не се преработва, редактира или променя съдържанието!


За колегите имащи проблем с кирилицата препоръчвам този сайт!
Препоръчително е браузването с Mozilla Firefox за който можете да си инсталирате правописен речник от тук
!

Изображение
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2271
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Re: Правила и новости в сайта!

Мнениеот MasterCop » 15 Юли 2009, 18:50

Правила за ползване на сайта

Добре дошли в дискусионен форум police.ba4ka.com. Ако смятате да пишете мнения тук, моля прочетете цялата страница! С регистрирането си в сайта всеки потребител се съгласява да спазва следващите правила. Правилата са създадени за да ви осигурят приятелска среда, в която можете да обсъждате идеи, да дава съвети и да споделяте своите проблеми в личен и служебен план. Правилата, изброени по-долу обясняват какво поведение се очаква от вас и какво поведение можете да очаквате от другите членове на форума! Имайте предвид, че тези Правила не са изчерпателни и не може да обхванат абсолютно всички аспекти на човешкото поведение. Затова и Модераторите като такива, имат пълна свобода да "внасят корекции в поведението" на даден потребител ако преценят, че то е неприемливо за служител от системата на МВР или обидно за останалите. Нарушителите ще бъдат предупреждавани чрез системата за ЛС а при по-тежки нарушения ще им бъдат ограничени някои (или всички) права като потребители!

Какво е police.ba4ka.com?

Това е форум, в който всички служители от системата на МВР могат да обсъждат своите проблеми или просто да обменят информация! Създаден е и ще влезе в историята като един от първите полицейски форуми защитаващи правата и свободата на словото на българският Полицай! police.ba4ka.com е сайт е за отговорни, интелигентни и отзивчиви хора, винаги готови да помогнат със съвет на своите колеги и обществото. Тук няма да намерите помощ относно пиратски софтуер и нарушаване на авторските права, чрез връзки към сайтове с такова съдържание или по друг начин, както съдържащи насилие снимки или текстове.
Както във всеки форум, така и в police.ba4ka.com може да имате само едно потребителско име.
Избора ви като потребител в police.ba4ka.com не е свързан с финансови вноски и задължения. Задължение на всеки е да се запознае с правилата му и да ги спазва. Затова моля прочетете тази страница до края!
Взаимното уважение между членовете на този форум е гаранция за много и приятни мигове сред колеги и приятели.

Общи условия

Колкото и да се стараят Администраторите и Модераторите на този форум да изтриват или променят неприемливи мнения възможно най-бързо, да се прегледат всички написани мнения е невъзможно. Затова ти си съгласен, че мненията отразяват гледната точка на техните автори, а не на Администраторите и затова Администраторите не могат да бъдат отговорни за тяхното съдържание. Те имат ПРАВОТО, но не и ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да се намесват абсолютно във всеки случай на нарушаването на тези Правила!
Забележки относно нарушения на Правилата могат да се правят само от Модератор и Администратор чрез ЛС! Такива направени от Потребител без необходимият ранг, дори и основателни, се изтриват! Потребителите могат да сигнализират за мнения, които нарушават Правилата чрез наличния в мнението бутон ИзображениеТи като потребител, се съгласяваш:

1. Да не разменяш клеветнически, вулгарни, политически, антинационални, антисоциални, расистки и други подобни мнения, можещи да нарушат съответните закони на страната.

2. Ти се съгласяваш с това, че Администраторите и Модераторите на клубовете имат право да изтрият, променят, преместят или заключат всяка тема, по всяко време, по своя преценка и придържайки се към тези Правила, без предупреждение и без да дължат обяснение за действията си! Споровете относно техническото обслужване на сайта, създаването на постове или теми за обсъждане на дисциплинарни действия на екипа на police.ba4ka.com, предприети срещу регистриран потребител са неприемливи и теми с подобни заглавия ще бъдат изтривани!

3. Всеки носи отговорност за своите мненията персонално! Ако Администратора получи оплакване от някой засегнат и установи нарушение на правилата, съответните мнения се изтриват. Предупреждавам те да не злоупотребяваш с услугата на сайта. Екипа на police.ba4ka.com е задължен да оказва пълно съдействие на властите, в случаите когато има повдигнато обвинение за клевета или обида от какъвто и да е характер. Дори да не си регистриран в сайта ти не си анонимен, можеш лесно да бъдеш проследен при необходимост!

Правила за съдържанието


ПОРНОГРАФСКИ И НЕЦЕНЗУРНИ МАТЕРИАЛИ:

* Порнографски и нецензурни материали са: Изображения или клипове, които съдържат актова фотография, сексуално-ориентирани материали или материали, които police.ba4ka.com определя като неподходящи.
* Порнографски материали с търговска цел: Не се разрешава публикуването на съдържание (или връзки към такива адреси), чиято единствена цел е търговия с порнографски материали или привличане на посетители към други сайтове с търговска цел.
police.ba4ka.com не толерира и ще прекрати достъпа на всеки потребител, който публикува или разпространява подобни материали!

СЪДЪРЖАНИЕ, ПОДБУЖДАЩО КЪМ ОМРАЗА: Потребителите нямат право да публикуват материали, подбуждащи към омраза на базата на раса, етнически произход, религия, увреждане, пол, възраст, сексуална ориентация и полова принадлежност.

СЪДЪРЖАНИЕ, ПОДБУЖДАЩО КЪМ НАСИЛИЕ: Потребителите нямат право да публикуват директни заплахи за насилие срещу отделна личност или група от хора.

ЛИЧНА И ПОВЕРИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: Не се разрешава неупълномощеното публикуване на лична или поверителна информация, като например номера на кредитни карти, номера на лични карти и номера на шофьорски книжки и други документи представляващи лични данни.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЧУЖДА САМОЛИЧНОСТ: Не се разрешава използването на чужда самоличност във форума, когато това е по начин, целящ да обърка или заблуди останалите. Не се допуска копирането на Аватар (особено авторски!) или Потребителско име, вече заети от друг потребител на форума, като основни признаци на неговата индивидуалност в мрежата! Използването на Аватар вече избран от Администратор или Модератор на форума, се приема като опит да бъдат подведени потребителите и се наказва с лишаване от възможността за избор и притежание на Аватар!

НЕЖЕЛАНИ СЪОБЩЕНИЯ, ЗЛОНАМЕРЕН КОД И ВИРУСИ: Не се разрешават нежеланите съобщения, "писма на късмета" или изпращането на злонамерен код и вируси. Не се разрешава популяризирането на хакерски техники, които могат да нанесат вреда, на който и да е от потребителите или на трети страни.

РЕКЛАМИ И ПРИВЛИЧАНЕ НА ПОСЕТИТЕЛИ: Не се разрешават реклами под каквато и да е форма, като връзка към друг сайт или привличане на потребители към друг сайт по какъвто и да е начин!!!

Лични данни

Потребителско име

Моля не използвай потребителско име, аватар, подпис или други лични данни в твоя потребителски профил, които да обиждат или рекламират друг потребител или трета страна независимо дали е физическо или юридическо лице или сайт. Също така да не съдържат политически, расистки или порнографски детайли, сцени на насилие, както и образи на обществено познати личности. Изобщо използвай малко въображение и си избери оригинално, но неутрално име или прякор, за който никой няма да има претенции.
Моля не използвай потребителско име или аватар подобни на избраните от Администратор или Модератор в този форум! Използването им ще бъде считано като опит за подвеждане на останалите потребители и използваният ник ще бъде модериран!

Няколко потребителски профила

Моля не регистрирай повече от едно потребителско име или потребителско име силно приличащо на друго вече използвано в police.ba4ka.com. Последното ще се счита за опит за измама на други потребители на форума и на Администраторите.

Невалиден или недостъпен имейл

Потребителски профили с въведен грешен имейл адрес се изтриват. Ако твоята пощенска кутия е недостъпна, защото е препълнена или по друга причина твоя профил в сайта също ще бъде изтрит. Например ако имаш поща в abv.bg и през последните 45 дни не си се логвал в пощата си, тогава всичките ти писма ще бъдат изтрити и твоята пощенска кутия ще стане недостъпна. Не ти препоръчваме да се регистрираш в нашия сайт с подобни български пощи, а с поща от истински мейл сървър като gmail.com.

Нежелани теми

Повтарящи се теми

Моля преди да пуснеш нова тема се увери, че все още няма такава или подобна тема.Желателно е ако вече има такава стара тема тя да бъде съживена, а не повторена. По-новата от две повтарящи се теми се изтрива.

Теми без съдържание


Нормално е Авторът на новосъздадената тема пръв да напише своето мнение и то да не е кратко! Все-пак за да създадеш нова тема, би трябвало да има какво да напишеш по нея!

Теми с неясни или кратки заглавия

При нова тема, пиши смислено заглавие. От заглавието трябва да става ясно за какво ще се говори вътре в темата. В противен случай темата ще бъде преименувана или изтрита. Забранени са заглавия като: "Знаете ли...", "Моля помогнете", "Искам да питам" и други подобни. Колкото по-описателно и по-дълго е заглавието на темата ти, толкова по-добре.

Теми в неподходяща категория
Създавай нова тема в категория най-близко свързана с тематиката на бъдещата тема. Създадена тема в неподходяща категория ще бъде премествана. Създадена тема в няколко категории ще бъде отстранявана от неподходящите категории, а потребителят ще получи предупреждение. Създадени теми с близко съдържание ще бъдат сливани под общото заглавие на най-рано създадената тема.


Нежелани мнения

Повтарящи се мнения

Моля не пиши празни или съставени само от емотикони безсмислени мнения, повторения на едно и също мнение или едно мнение разделено в няколко постинга! Такива мнения или теми ще бъдат отстранявани, а авторът им ще бъде предупреждаван официално.

Кратки мнения

Моля не пиши мнения съставени само от една-две думи, съдържащи единствено последователно повтарящи се символи или такива съдържащи единствено цитати! Пиши само когато имаш да кажеш нещо смислено на другите. Ето няколко примера на нежелани мнения:
"да", "не", "много ясно", "съгласен съм", "прав си", "сигурно", "и аз мисля така", "незнам", "без коментар", "не съм съгласен с теб", "нищо няма да кажа", ":) :) :) :)" "?!?!?" "!!!!!!!!!" и т.н.
Подобни безсмислени мнения се изтриват.

Мнения съдържащи връзки към други сайтове

Не пиши мнения съдържащи само линкове (връзки) към други сайтове, без пояснения за естеството на адреса, към който насочват потребителя! Такива мнения се изтриват незабавно, с изключение на онези към vbox, youtube и т.н. линкове за поздрави или със забавна насоченост!
Връзки към торенти и други сайтове предоставящи достъп до нелицензиран софтуер или каквато и да е продукция, защитена с авторски права, са забранени!

Нецензурни мнения

Избягвай да пишеш нецензурни мнения и обидни квалификации в темите. Не забравяй, че всякакви псувни и обиди са злепоставящи както за потребителя, към когото са насочени, така и за техният автор!

Мнения извън темата - offtopic

Моля не пиши мнения които не са по темата. Всичко излишно си изтрива, но не ти препоръчвам да създаваш работа на Модератор. При особено големи отклонения на мненията от първоначалния замисъл на темата, последната може да бъде разделена на две или повече части. Темата ще бъде затваряна след установено залагане на конфликт в нея и повишаване на напрежението. Отворена нова тема със същото съдържание ще бъде отстранявана.


Мнения с лични обръщения

По време на диалог в темите е неизбежно да възникнат спорове! Когато спориш или просто отговаряш по темите, не използвай лични обръщения и обидни квалификации към останалите потребители! Целта на спора е да се постигне съгласие по дадено мнение, а не да се обсъждат качествата на неговият автор!

Мнения с латински символи или грешен синтаксис

Моля пиши само на кирилица и граматически правилно! police.ba4ka.com е български сайт и официалният език и писменост в него са българските. Мнения написани на кирилица, но съдържащи например "4" вместо "Ч" или "6" вместо "Ш", са дразнещи и силно нежелателни!
Не използвай жаргон в мненията си. Явни демонстрации на нежелание да се улеснява комуникацията в сайта ще се смятат за “неуважение към останалите участници”.

Мнения с Главни букви

Използвай главни букви, само когато е граматически правилно да се използват. Правилото е, че можеш да си позволиш да напишеш заглавие или част от текста само с главни букви, за да го подчертаеш, но не и цялото мнение! Така като крещиш, няма да привлечеш внимание! Мнението може да бъде много по-интересно ако вложиш повече смисъл в него, отколкото като включиш Caps Lock!

Мнения с чужда лична информация

Не пиши мнения излагащи на показ лична информация или кореспонденция (лични съобщения, мейли, чат сесий и др.) , без съгласието на всички участници в кореспонденцията! Оповестяването на каквито и да е лични данни извън официално публикуваните в настоящия форум от самият потребител е нарушение на Правилата и потребителят ще бъде изтрит, заедно с темите или мненията нарушаващи това право.

Мнения нарушаващи законите

Мнения разпалващи нетърпимост на верска или етническа основа, мнения нарушаващи законите на Република България ще бъдат изтривани незабавно!

Реклами

Връзки към други сайтове с цел реклама и отлив на потребители са забранени! Не слагай в сайта или подписа си рекламни мнения, връзки или банери или реклама под каквато и да е друга форма без предварителното разрешение на Администратор!

Оплакване от мнение

В горния десен ъгъл на всяко мнение има бутонче. При натискане веднага се изпраща съобщение до Администратор, че мнението нарушава Правилата и е нежелано.Натискай бутона само ако мнението нарушава Правилата. Ако изпратиш няколко оплаквания без причина ще ти бъде отнето правото да се оплакваш от мнения.

Нежелани снимки или картинки

Моля не слагай в твоя подпис или в твоите мнения много или прекалено големи снимки или анимации, иначе може да ти бъде забранено това право. Такива с неподходящо съдържание като: порно, насилие, гадни сцени или подобни се изтриват!


Защита на личната информация


Лична информация

Съхраняването и обработката на личните данни на потребителите в police.ba4ka.com е съгласувана със Закон за защита на личните данни (ЗЗЛД). Като потребител ти си съгласен с това, че въведената от теб информация ще се съхранява в база данни. Тази информация няма да бъде достъпна за трети лица без твоето разрешение и няма да се използва за реклами, спам или каквото и да било друго предназначение. Администраторите не могат да бъдат отговорни за действията на хакери, които могат да придобият незаконен достъп до нея.
Твоят имейл адрес се използва само за регистрацията и за изпращане на нова парола ако забравиш текущата. Имейл адресът както и всяка друга лична информация няма да бъде споделян с трета страна независимо по какви причини без твоето съгласие.
Никой няма право да знае или иска вашата парола за вход в сайта! Дори и Администратор! Ако някой поиска такива данни, трябва да знаете, че това е измама и опит да се получи неоторизиран достъп до вашият акаунт, най-малкото да пише от ваше име чрез него!


Използване на чужди материали

Когато използваш чужди материали в твоите мнения или статии винаги пиши в края източника! Освен това се увери, че няма забрана за ползването му. police.ba4ka.com не носи отговорност за подобни копирани материали и такива ще бъдат веднага изтрити, а Екипа на сайта ще окаже пълно съдействие за възстановяване правата на истинския им автор.

Всяко копиране на чужди материали независимо дали е мнение, статия, лично творчество, съобщение или какъвто и да е текст, който е написан от друг човек и без неговото знание се представя за авторско, ще се счита за измама и ще се изтрива!


Авторски права

Всеки текст или част от текст и изображение от този сайт е притежание на police.ba4ka.com и е защитен със закона за авторското право. Копирането на текст или графика от този сайт ще бъде преследвано с пълната сила на закона!


Правила и Промяна на правила

Екипът на police.ba4ka.com си запазва правото да променя тези правила по всяко време. В такъв случай ще има съобщение в същата тема.


Наказания

При регистриране ти си се съгласил с тези правила, затова при неспазване ще бъдеш временно наказан със забрана за писане и ограничаване на правата в сайта. Рангът ти може да се променя в Наказан или Строго наказан. За особено груби нарушения на правилата ще бъдеш изгонен от сайта без възможност да влезеш повече, дори с друго потребителско име. Просто сайта повече няма да се отваря за теб.
И не забравяйте, че прекалено строгите правила пречат само на онези, които смятат умишлено да ги нарушават! Те са създадени преди всичко да направят времето прекарано тук приятно за всички!
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2271
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Основни правописни правила!

Мнениеот MasterCop » 21 Сеп 2009, 10:04

Следващите Основни правописни правила публикувам в отговор на предложенията на колеги в темата "ДА ПИШЕМ И ГОВОРИМ ПРАВИЛНО!!!". На базата на тях са написани повечето текстови редактори (примерно WОRD) и ако ги спазвате (защото те са повече препоръчителни, отколкото задължителни), ще си имате много по-малко главоболия във форума и в службата !


Употреба на главни букви

Главни букви се пишат в следните случаи:

1. В началото на изречението и при започване на пряка реч след двоеточие /или след тире/.
2. В собствени имена:

* в имена на лица, в презимена и в прякори.
* в имена на географски обекти като държави, селища, местности, морета, езера, реки, планини, улици.
* в думите Изток, Запад, Север, Юг, когато са употребени в смисъл на земи, страни, народи.
* в имена на небесни тела като астрономически понятия.
* в названия на учреждения, дружества, институти, книги, фирми.

Забележки:
* Когато наименованието е сложно, с главна буква в горните случаи /т. 2 и 5/ се пише само първата дума: Стара планина, Българска академия на науките, Велико народно събрание.
* Ако втората част е собствено име, и двете думи се пишат с главни букви: Стара Загора, Горна Оряховица, Луда Яна, Долни Дъбник.
* Ако съставното име съдържа прилагателно северен, източен и пр., и двете части се пишат с главна буква: Северна Европа.* с главна буква могат да се пишат важни за нас исторически събития или пък събития със световно историческо значение: Възраждането, Априлското въстание, Реформацията.

Забележка:
*
Имената на месеците, дните на седмицата, народностите, езиците, вероизповеданията се пишат с малка буква: славянин, български език, християнин.* титли, звания, служби и чинове в писмени молби, доклади, рапорти и т. н. се пишат с главна буква при обръщение и отправяне (адресиране): господин Министър на отбраната, господин Директор.

3. В прилагателни, образувани от собствени имена, главна буква се пише в следните случаи:

* в притежателни прилагателни, образувани от имена на лица и животни: Нютонов закон, Шекспирова драма, Ботеви тържества.
* относителни прилагателни на –ски /-шки/, образувани от географски имена, се пишат с главна буква, когато са употребени в смисъл на собствени имена: Софийска област, Дунавска равнина, Охридско езеро, Тракийска низина, но тракийско вино, френска поезия, китайска коприна.

4. С главна буква се пишат местоимения, употребени в учтива форма: Вие, Ви, Вас, Ваш.


Пренасяне на срички

Едносрични думи не се пренасят. При пренасяне на част от думи на нов ред се отделят само цели срички. В някои случаи – при събиране на повече съгласни заедно, границата на сричката не е винаги на практика достатъчно ясна - затова се допуска в такива случаи известна свобода. Пренасянето става по следните практически правила.

1. Една съгласна между две гласни се пренася винаги с втората гласна: зи-ма, дне-вен, ра-йон.
2. От група съгласни между две гласни се пренася поне една съгласна с втората гласна: рав-нина и ра-внина, друже-ство и дружест-во.
3. Съгласната й, ако стои пред друга съгласна, остава винаги на първия ред: край-на, софий-ски.
4. Двойни съгласни се разделят винаги: есен-но, времен-но.
5. Сама гласна в края на думата не се пренася на нов ред: уме-ние, а не умени-е.
6. Представките не се разделят, а остават цели на първия ред: над-мощие
/не на-дмощие/, по-хвала /не пох-вала/.Правила за писане на препинателни знаци

1. След препинателните знаци точка, запетая, удивителна, въпросителна, двоеточие, точка и запетая, се оставя интервал, а преди тях - не! Пишат се плътно до предната дума.
2. Пред начални и след крайни кавички и скоби се оставя интервал.
3. “Тирето” се обгражда с интервал, когато е употребено вместо пропусната дума, двойно изразяване на подлог, когато огражда вмъкнати изрази, или отделя независими едно от друго изречения, а също и при пряка реч
4. “Тирето” се пише без интервал при писане на сложни /съставни/ думи /например физико-математически/ и при степенуване /например: по-голям, най-голям/.
5. Преди “тире” за пренасяне не се оставя интервал.
6. Многоточие се пише с три последователни точки, като след последната се оставя интервал.


Препинателни знаци

1. Точка

* Точка се пише в края на изявителни или спокойно изказани повелителни изречения, например : Кажи си името. Не бързай толкова.
* След заглавия и имена на автори, когато стоят на отделен ред, не се пише точка.
* За дати е възприето следното означение: 8. II. 1994 г. - с точка след деня и месеца за отделяне на цифрите, но 8 февруари 1994 г. – без точка. След цифри, които означават година, страница, параграф и подобни, не се пише точка: 1994 г., 226 стр., § 15 и др.
* Точка се поставя като условен граничен знак след съкращения, при които е изпуснат края на думата: напр. = например, ед. ч. = единствено число и мн. др. – много други.

2. Въпросителна


* Въпросителна се пише в края на въпросителни изречения, например: Какво е това? Сън? Истина? Кошмар? – Какво им струва, ако дадат един франк на един българин за книгата му?
* След подчинено въпросително изречение /косвен въпрос/ не се пише въпросителна, ако главното изречение не е въпросително, например: Първата ми дума беше да попитам имам ли известие от брата си.
* В заглавия обикновено не се пише въпросителна /”За какво се борим”/. Когато обаче заглавието представлява въпрос, обърнат за по-силно въздействие към читателите, въпросителна се пише /”За какво се борим?”/.

3. Удивителна

* Удивителна се пише в края на възклицателни или енергично изказани повелителни изречения, например: Колко е хубаво! Кажи си името! Не бързай толкова!
* Също и след обръщения и междуметия, които изразяват силни чувства:
Браво! – Братя мили!

4. Запетая

* В рамките на простото изречение запетая се употребява:

- За отделяне на еднородни части помежду им.
* При изреждане.

Забележка:


Не се пише запетая при еднократно употребен съюз и, или.

* При противопоставяне на еднородни части, свързани със съюзи: а, но, обаче, пък, ама, ами, ала, например: Ицо е дебел, но бърз футболист. Срещата е днес, а не утре.
* При изреждане на еднородни части в повторителни съюзи – и, или – или, нито – нито, ту – ту и пр., се пише запетая пред всяко ново повтаряне на дадения съюз /но не и в самото начало/, например: Той не изпитваше ни страх, ни болка, ни срам.
* При еднородни части, свързани със съюзи както - така и
колкото – толкова, се пише запетая само пред втория съюз, например: Колкото по-бързо, толкова по-добре.
* За отделяне на повтарящи се думи помежду им.

- За отделяне на вметнати /в най-общ смисъл/ думи и изрази като обръщения, междуметия, вметнати пояснения.

* Обръщения и междуметия: Благодаря ви, братя мили, за честта. – Братя мили, благодаря ви за честта. – Благодаря ви за честта, братя мили.
* Вметнати изрази /предимно глаголни/ като: разбира се, да кажем, надявам се, мисля, изглежда, струва ми се, тъй да се каже, напротив, обратно, от една страта, например: Ти, разбира се, няма да допуснеш това. – Това, мисля, е достатъчно.

Забележка:

Не се отделят със запетая от другите части на изречението думи като обаче, наистина, може би, следователно, по такъв начин, като че ли, сякаш, навярно, вероятно, очевидно в случаи като следните: Той обаче не изпълни обещанието си. – Ти например какво ще кажеш? Ако такива думи стоят в началото на отделно просто изречение, пред тях се пише запетая: Той искаше да дойде, обаче се разболя.

- За отделяне на особените части на изречението.

* а/ Обстоятелствени пояснения освен в случаите, когато са в началото на изречението, например: По дърветата, отрупани с цвят, бръмчат пчели. След няколко дни пак ще те потърся.
* Думи и изрази, пред които стоят съюзи както и, и то и други подобни / с ясно изпъкващ смисъл на обособени елементи в изречението/, се отделят със запетая не само в началото, но и в края, ако след тях продължава същото просто изречение: Градината, както и улицата, беше покрита с дебел слой космичен прах. Същият израз в следващото изречение няма вметнат характер и затова не се пише запетая след него: Градината, както и улицата бяха покрити с дебел слой космичен прах.
* Еднородни части, свързани с обяснителен съюз или, т. е., сиреч се обособяват, например: След два дена, т. е. в неделя, ще продължим.

Забележка:

Пред съюзите и, или се пише запетая, когато тя трябва да затвори някой вметнат или обособен израз.

- За отделяне на частиците да и не, употребени самостойно в изречението, например: Да, вярно е. Не, не е вярно.

* В рамките на сложното изречение запетаята се употребява за отделяне на влизащите в него прости изречения помежду им.
* Пред просто изречение, което започва без съюз, например: Който не работи, не трябва да яде.
* Пред просто изречение, което започва със съединителен или подчинителен съюз като но, а, обаче, ала, то, пък, ако, ето защо, затова, че, или, понеже, защото, като че /ли/, сякаш и др.

Забележка:

В изречения, които съдържат повторителни съюзи и – и, или – или, ту – ту или др., запетая се пише в началото на всяко отделно просто изречение, например: Майка му, ту го галеше, ту го милваше, ту му пееше.

* Пред просто изречение, което започва с относително местоимение или наречие като който, какъвто, чийто, когото, където, колкото или др., например: Стигнахме на мястото, където щяхме да нощуваме.

Забележки:
* При сложни съюзи като само че, ето че, в случай че, макар да, при все че или др. запетаята се пише пред първата им съставна част, например: Планът е добър, само че трябва да го изпълним.
* Наречия тъй пред съюза че, както и др. могат да принадлежат към главното изречение; в такива случаи запетаята се пише след тях, например: Запомних го тъй, че никога няма да го забравя.
* Ако пред съюза, относителното местоимение или наречие стои друга дума или словосъчетание от същото просто изречение, запетаята се пише в началото на изречението, например: Стигнахме до една планина, в подножието на която течеше буйна река.* Когато подчиненото изречение е вмъкнато между частите на главното, то се огражда от двете страни със запетая, например: Мисълта, че ще замине, го радваше.

Забележка:

Когато подчиненото изречение със съюз да пояснява съществителното име, не се отделя със запетая нито в началото, нито в края, например: Мисълта да замине веднага не го напускаше.

* Когато някой вметнат израз, ограден с тирета или скоби, разделя такива части на изречението, между които следва да се пише запетая, тя се поставя пред второто тире или след скобите.

* Не се пише запетая за отделяне на прости в рамките на сложни изречения в следните случаи:
* Пред съюза и, употребен еднократно.

Забележки:
+ Пред съюза и може да се постави запетая в редки случаи, когато това е необходимо за по-ясно означаване на смисъла или се налага от интонацията, например: Оставете на мира хората, и те имат човешки права. – Идете там, и ще се уверите с очите си.
+ Пред съюза и се пише запетая, когато тя е необходима за ограждане на предшестващо подчинено изречение, вметнати или обособени думи, например: Гостите бяха посрещнати от господин Янчулев, кмета на гр. София, и от представители на общините в града.
+ Пред съюза и не се поставя запетая, когато той свързва съподчинени изречения, например: Свърших най-после работата, която ми беше възложена и за която мислех постоянно. – Разбрах, че вече съм свободен и мога да продължа работата си.* Пред съюза да, употребен еднократно, например: Вън се зачу да свири хармоника.Забележка:
* Съподчинени изречения, които започват със съюза да, се отделят помежду си със запетая, например: Искам да остана тук, да започна някаква работа, да припечеля някой лев.
* При повтаряне на съюза да в последователни, подчинени едно на друго изречения, не се пише запетая, например: Исках да го помоля да ми услужи.
* Пред съюза да се пише запетая, когато тя е необходима за ограждане на предшестващо подчинено изречение, вметнати или обособени думи, например: Премиерът се опитваше да убеди хората, недоволстващи от покачването на цените, да не купуват, но по-скоро да гладуват.
* При сложни съюзи за да, без да, преди да и др., запетая се пише пред предлога, например: Отиде си, без да каже нищо.
* Когато съюзът да не стои в началото на просто изречение, то не се отделя със запетая, например: Капитанът заповяда всички моряци да излязат на палубата.* Пред непреки /косвени/ въпроси /подчинени въпросителни изречения/, например: Първата ми дума беше да попитам имам ли известие от родителите си. – Рамбо се чудеше отде се взе у нея тази сила.Забележки:
* Допуска се употреба на запетая пред косвен въпрос, когато той стои след местоимението това или след съществително, например: Резултатът зависи от това, дали ще получим помощ навреме. – Смущаваше го въпросът, дали не се е издал с плахото си поведение.
* Когато косвеният въпрос стои в началото на сложното изречение, той се отделя със запетая от главното: Дали това беше вярно, той още не знаеше.* Между два съюза, поставени един след друг като но ако, а когато, но тъй като, но щом, но който и пр. например: За това и не стоеше много вкъщи, а когато/не: ...вкъщи, а, когато/ беше там, поръчваше да казват, че го няма.Забележка:

Не се пише запетая също и между съюз и следващо деепричастие или причастие, употребено като обособена част на изречението, например: Той искаше да изглежда сериозен, но спомняйки /не: ... сериозен, но, спомняйки си/ си за случилото се, отново избухна в смях.

* Пред относително местоимение и наречия и пред съюзи, когато пред тях стои уточняващо наречие като само, едва, чак, даже, тъкмо, именно и др. или отрицание не, например: Това може да разбере само който го е преживял. – Дойдох при тебе именно за да ти помогна. – Попитах не защото не знаех.
* Пред изрази като който и да е, колкото е възможно, когато и да било, кой знае и др. подобни, например: Нямаш право да обвиняваш когото и да било.

5. Точка и запетая

Точка и запетая се пише, за да се отделят по-ясно по-големи синтактични цялости в изреченията, вътре в които обикновено се среща запетая или друг отделителен знак. Това става главно в следните случаи:

* За отделяне на по-самостоятелни по смисъл части в състава на сложното изречение.
* За отделяне на успоредни по строеж и по смисъл части в сложни изречения, например: Канят ли те – яж; гонят ли те – беж.6. Тире

Тирето е знак с по-свободна употреба. Обикновено се пише в следните случаи:

* На мястото на думи, които се подразбират, например: Честният получава похвала, а нечестният – гняв и наказание.
* Пред пряката реч на всяко отделно лице при диалог.
* След пряка реч /независимо дали в началото й има тире или кавички/, когато след нея следват пояснителни думи от автора. Ако след пояснителните думи продължава пак пряката реч, пише се след тях чертица за отделяне: - Исусе! – викаха прокажените – Смили се за нас!
* За отделяне на еднородни части на изречението от думи, които обобщават тяхното тяхното значение, например: Фирмата произвежда всички видове офис техника – факсове, телефонни апарати, пишещи машини, принтери, компютри и др.7. Двоеточие

Двоеточие се пише в следните случаи:

* Пред думи и изрази, които означават изброяване или посочване, например: Кандидатите трябва да отговарят на две условия: да имат необходимата научна подготовка и да са работили по специалността минимум 5 години.

Забележка:

Трябва да се прави разлика между истинско изброяване и обикновено нареждане на еднородни части, пред които не се пише двоеточие, например: реките Вит, Искър, Осъм и Янтра се вливат в Дунав /не Реките: Вит,Искър .../.

Пред пряка реч след пояснителни думи, които я въвеждат, например:

Тя отвори устата си и каза с тънък писклив глас:

- Колко цветя! Колко цветя!

Малкият Найденчо посочи умолително витрината и каза “Искам!”

8. Кавички

Кавички се използват в следните случаи:

* За означаване на чужди думи, цитирани дословно като самостойна пряка реч или вмъкнати като отделни думи в речта на автора, например: Под “пари” ние разбираме “левове”, а американците “долари”.

Забележки:
* Когато кавичките се затварят в края на изречението, те обгръщат и съответния знак /точка, въпросителна или удивителна/, ако той се изисква от смисъла на оградените в кавичките думи. В противен случай крайният знак се поставя вън от кавичките, например: Малкият Найденчо посочи умолително витрината и каза “Искам!” – Малката Марийка се ококори срещу огледалото и се чудеше: “Коя ли е тази?” – Човекът взе парите и каза “Ще видим.” / но: Той наблегна на думата “пари”. – Какво разбира той под “пари”?/
* Когато се вмъкват вътре в пряката реч пояснителни думи на автора, те се отделят от двете страни с тире, без да се затварят и отново отварят пред тях и след тях кавичките. Ако между двете разделени части на пряката реч трябва да стои някакъв препинателен знак, той се поставя преди първото тире, ако е ? или !, ако е някой друг – слага се пред второто, например:“Как къде? – отговори тя. – Ами у дома!” /не “Как къде – отговори тя? – Ами у дома”/

“Скрий се в гората – каза тя. – Като мръкне ще те намеря.”

“Как ще ме намери в тъмното? – вътрешно се питаше той.”

“Бабо – рече той, - ще те чакам да ми се обадиш.”

* Кавичките се употребяват обикновено и при имена на организации, институции, улици, заглавия и пр., например: кооперация “Напред”, ул. “Иван Вазов”.Забележка:

При адресиране на писма може да се пишат и без кавички.

9. Скоби

* Скоби се употребяват за отделяне на вметнато пояснение от останалите части на изречението.
* Скобите имат по-голяма отделителна сила от запетаята и тирето, които също се употребяват при вметнати думи и изрази.

10. Многоточие

Многоточие /обикновено 3 точки/ се пише в следните случаи:

* В края на недовършен израз, например: Можеше да не бъде така, но ...
* При пауза в речта между частите на изречението или между отделните изречения, най-вече в поезията. Например: Аз може млад да загина... Но... стига ми тази награда, - да каже и пр.Правила за писане на числа и номера

1. Числата, съдържащи пет и повече цифри, се пишат с интервал от един удар пред всяка група от три цифри с изключение в случаите, когато означават съответен номер.
2. В началото на изречението, числата се пишат с думи. По същият начин се пишат и в случаите, когато по смисъла на думата /фразата/ те не представляват точно число.
3. В редовен текст числата от едно до десет се пишат с думи, но ако означават мярка – с цифри.
4. В парични документи /разписки, фактури, приходен и разходен касов ордер/, договори и нотариални актове, числата се пишат с цифри и веднага след това – с думи, заградени в скоби.
5. Поредните цифри се употребяват и за означаване на номерация. В тези случаи цифрите могат да бъдат последвани от точка или затваряща скоба и от съединителна чертица, когато са членувани.
6. Римски цифри се употребяват при означаване на глави, столетия, раздели от нормативни актове и др. След тях не се пише точка.
7. При означаване на десетични дроби се употребява препинателния знак “точка” /без да се оставя интервал/.
8. Дробите – прости и смесени се пишат с помощта на голямото тире или чрез наклонената черта. В случаите, когато се използва наклонената черта, между цялата и дробната част се оставя интервал, за да се получи необходимото разграничаване.
9. При означаване на аритметични действия между числата и знаците за събиране, изваждане, деление, умножение и равенство не се оставя интервал, както и при употребата на скоби в периодични числа и математически изрази.
Най-често срещаните съкращения

в. = век


ж. р. = женски род


Сл. Хр. = След Христа

в. = вестник


ср. р. =среден род


пр. н. е. = преди нашата ера

вж. = виж


заб. = забележка


т. е. = тоест

вм = вместо


и др. = и други


п. п. =. после писано

г. = господин


и мн. др. = и много други


р. = река

год. = година


и др. т. = и други такива


с. = село

гр. = град


напр. = например


св. = свети

д-во = дружество


проф. = професор


сп. = списание

д-р = доктор


и под. = и подобни


срв. = сравни

ед. ч. = единствено число


и пр. = и прочие


стр. = страница

мн. ч.= множествено число


и т. н. = и тъй нататък


тел. = телефон

м. р. =мъжки род


Пр. Хр. = преди Христа


т. г. = тази година
_______________________________________________________________ ПРАВОПИСЕН СПРАВОЧНИК
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2271
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26


Назад към Предстоящи събития

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта