МВР ТЕРЗАНИЯ

МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот TeodorDetchev » 29 Дек 2008, 19:58

Благодаря на Капандурата, че пусна линк към мая текст, поместен в другия полицейски форум. (Там впрочем вече втори ден чакам за регистрация, но не е ясно дали ще дочакам). По-долу, предлагам на вниманието Ви окончателният гекст на съчинението - така, както е поместен в "нюз.бг" и в личния ми блог (http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=271168). Тук ще пусна текста, а коментарите за него в "нюз-а" и в блога ми можете да проследите допълнително.

В нюз.бг поместиха текста светкавично, в контекста на тяхната новина на деня - http://news.ibox.bg/news/id_1816249988

Включвам се в този форум, защото бях поканен много любезно от хора, които познавам само "он-лайн" за сега, но много уважавам като мъже с гражданска позиция и форумни модератори. Аз самият съм посветил значителна част от живота си на индустриалните отношения, социалния диалог и колективното договаряне и бих се учудил, ако не бях установил контакт с полицаите, които искат да създадат работещ синдикат. Кой съм аз, може лесно да се разбере от блога ми, от сайтовете на ССИ и от "нюз.бг" - рубриката "Колумнисти".

Задължително е да подчертая, че изразените тук от мен мнения са изцяло лични. Те по никакъв начин не ангажират Съюза за стопанска инциатива (ССИ), на който съм заместник председател или УНСС и Нов български университет, където преподавам.


МВР ТЕРЗАНИЯ

Теодор Дечев
Доктор по социология


Въведение: Ръководството на МВР усети „жегата зад ъгъла”.

Анализът на обстановката около полицейските протести показва по безспорен начин, че сред полицаите е натрупано голямо напрежение. Причината за това са до голяма степен проблеми, които години на ред са били „замитани под килима” и сега излизат на яве в най-неподходящия от гледна точка на правителството момент. Звучи изключително иронично, че в съседна Гърция вилнеят анархистите, а у нас протестират полицаите – пушейки, пиейки вода или правейки някакви други символични жестове.

Полицаите основателно поставят въпроса за тяхното екипиране – проблем, който не бива да се бърка с проблемите около заплащането им. Очевидно не е лъжа, че голяма част от полицаите си доставят различни необходими им елементи на полицейската екипировка за своя сметка. До едно време това се търпи, след това става повод за брожение и на края – за открит протест.

Изключително смешно прозвуча съобщението на МВР от 21 декември 2008 г., че до няколко седмици полицаите ще получат своите зимни униформи. Интересно, дали на ъгъла на „6-ти септември” и „Генерал Паренсов” изобщо гледат календара ... Дали няма да стане време за летните униформи, докато се осъществи доставката на зимните.

Полицаите смятат, че по отношение на заплащането те са пренебрегнати и дискриминирани спрямо други сродни институции и ведомства - от ДАНС, та до полу-закритото ни следствие, през прокуратурата. Те смятат, че причина за това, освен всичко друго е и партийната преценка на лидерите на БСП, че полицаите ще подкрепят ГЕРБ на изборите, следователно не им се полагат 13-та заплата, Коледна добавка и прочее.

Полицаите също така смятат, че към тях има и лично отношение от страна на крайно непопулярната в техните среди народна представителка - Татяна Дончева, която често се появява в постингите по форумите, като "депутатката с брадавицата". Според тях, г-жа Дончева буквално диктува на министър Миков, какво да прави, а той едва ли не си записва указанията й на листчета и ги изпълнява. Твърдението за свръхвлиянието на Татяна Дончева в МВР със сигурност не е вярно, но за разпространяването му се стараят и някои заинтересувани среди, за които ще стане дума по-долу.
Могат да се изброят още много проявления на напрежението, което в момента добива гласност, но това едва ли е необходимо – фактът, че в МВР има голямо недоволство е на лице. Показателно е и това, че недоволството не намалява, въпреки че относителното спокойствие около коледните празници създава подвеждащо впечатление.

През задния вход: Опити за инфилтриране в полицейските протести.

Възниква въпросът, доколко някакво външно, политическо влияние е оказано в случая.
Ако питаме министър Миков – виновни са ГЕРБ, Бойко Борисов и приятелите на Борисов и Цветанов в МВР. Тук ще се наложи да опонирам на г-н Министъра. Безспорно, Бойко Борисов и ГЕРБ не биха имали нищо против да „яхнат” полицейския протест. Те обаче не биха могли да предизвикат подобни масови акции – не само в София, но и в провинцията (Силистра, Варна, Разград, Твърдица, Котел, Нова Загора, Сливен, Габрово, Плевен ...), където хората са много по-предпазливи в подобни ситуации, ако нямаше дълъг списък обективни причини за полицейското негодувание.

Не е за подценяване и още един възможен „дразнител”. В постингите във форумите, където полицаите пишат, освен всичко друго, присъства и тезата, че Михаил Миков е най-мразеният министър, ръководил до сега МВР. Интересно, дали предишният министър на вътрешните работи е бил обичан повече. Не може да има съмнение, че привържениците на министър Румен Петков тихо злорадстват над проблемите на Миков и хвърлят час по час съчки в огъня, който гори из интернет форумите. В много случаи, такива изявления биват бламирани от останалите участници в дискусиите, но формулата за липса на всякакво доверие в министър Миков все повече си пробива път.

Идеята, че хора около бившия министър на вътрешните работи се опитват да създават настроения, които действат относително дискретно в негова полза и съвсем открито срещу неговия наследник, изобщо не бива да бъде подценявана. Във форумите има достатъчно симптоми за подобна деятелност.

Сигналът за подобна кампания дава не кой да е, а бившият главен секретар на МВР – Валентин Петров, който в безпрецедентно интервю пред вестник „24 часа”, изригва поток от обвинения и оскърбления към новия министър на вътрешните работи. В синтетичен вид, тези обвинения звучат така:

- „Някой друг ръководи министерството, стоейки в сянка”.
- "Той се ръководеше от листчета, които разнасяше в джобовете си и вадеше при обсъжданията. Очевидно те бяха написани от други хора”.
- "Миков няма визия за по-нататъшното развитие на МВР".
- „МВР се ръководи от една депутатка, която прави оперативки и заслушвания на служители от специалните служби по действащи оперативни разработки". Това се било случвало в присъствието на министъра, казва още Валентин Петров.
- Заради промените, извършени от министър Миков, били унищожени службата за борба с организираната престъпност и Националната служба "Полиция".
- Според Валентин Петров и преди служителите не са имали "кой знае какви заплати, но имаха много по-голяма сигурност и не на последно място самочувствие". Към днешна дата на полицаите им се казвало, че "незаменими хора няма", "на когото не му харесва, да си отива" и "не заслужавате повече пари".
- В крайна сметка, според бившия главен секретар на МВР, Михаил Миков бил „най-мразеният от служителите си министър”, а одобрението за МВР било „на дъното”.

Още по-подробни резюмета и журналистически интерпретации на интервюто на Валентин Петров, могат да бъдат прочетени примерно на адрес:

http://netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1260716

От прегледа на полицейската активност по форумите се вижда, че има определена категория „форумци”, които усърдно „копват и пействат” резюметата на интервюто на бившия главен секретар на МВР, влагайки съвсем малък или дори никакъв личен принос в обогатяването на текста. (Всъщност, те биха „копвали и пействали” и цялото интервю, но достъпът до сайта на вестник „24 часа” е платен и те се задоволяват с резюметата в други сайтове).

Една от ключовите реплики в интервюто на г-н Валентин Петров е „загрижеността му” за състоянието на човешките ресурси в МВР. Той „вещае”: "При такива промени настъпва кадрови хаос и напрежение в състава. Въпреки приемането на новия закон и правилника за приложението му, не е преназначен 99% от състава на МВР на новите длъжности. Това създава чувство на несигурност, а да не говорим за перспективи и израстване в кариерата. Смея да твърдя, че професионалното ръководство няма участие в изготвянето на проекта”.

С подобни изявления по принцип не се констатира, а се провокира напрежение. Ясно се виждат както ключовото внушение – „кадрови хаос”, „напрежение”, „несигурност”, така и гузното измиване на ръцете – „професионалното ръководство няма участие в изготвянето на проекта”. Изобщо не изпитвам никаква особена симпатия към последните политически ръководства на МВР, но липсата на етика и подстрекателството са си налице. Професионалното ръководство на МВР е както винаги цялото в бяло, но за сметка на това се надига вълна на несигурност във ведомството. Получава се отровен коктейл – нещо като „галактическия гаргаробластер” от „Наръчника на галактическия стопаджия”.

Възниква естественият въпрос:

Когато в нашата държава полицаите се чувстват несигурни, как ли да се почувстват останалите граждани на Републиката !?

Докато редовите полицаи са загрижени за това как ще си вършат работата, други смятат, че полицейските протести им дават възможност за персонален реванш. Хора с мисленето на г-н Валентин Петров, охотно биха превърнали действащите в момента полицейски форуми в букет от „Опасни новини”. Пречат им само предвидливостта и вниманието на повечето форумни модератори, които очевидно не са от тяхната група.

Полицейските протести са изключително удобни за доскорошните „миропомазани” в МВР, които имат възможността да лансират реваншистки тези от рода на: „това е най-мразения министър”. Иначе казано – щом Михаил Миков е най-мразения министър, значи предишният е бил със сигурност по-малко мразен, пък ако даде Господ, може да се подхвърли идеята, че е бил дори обичан от служителите в МВР. А защо не и че е бил (много) по-добър ръководител на МВР.

За същите „миропомазани” е удобно да се инфилтрират сред протестиращите от принципни позиции. При евентуалното им отстраняване, понижение или просто неглижиране, те могат веднага да се препоръчат за мъченици при евентуална министерска смяна догодина.

Форумна еволюция: От „странджанските блогъри” до „форумните полицаи”.

Ситуацията с дебатите между самите полицаи, също е показателна. След спирането на вътрешноведомствения полицейски форум, дебатите незабавно се разпространиха из най-различни форуми в Интернет – от "полис.бачка.ком", та до съвсем цивилния до сега форум „Де зората”. Ясно се вижда, че има група много дейни и интелигентни полицаи – модератори и регистрирани потребители, които разпространяват дебатите в относително голям брой форуми, за да не бъде възможно да се наруши комуникацията между протестиращите. Дори и някой от многобройните форуми, където се коментира полицейската тематика да бъде спрян, веднага има възможности комуникацията между протестиращите да бъде прехвърлена на друго място.

Съвременните управници ще трябва да свикват с този маниер на обществено мобилизиране он-лайн. Ако направим сравнение с най-нашумелите случаи от „новите медии” (форуми и блогове), занимавали обществото в последно време, можем да заключим, че „полицейските форумци” нямат нищо общо с манталитета на създателите на „Опасните новини” и имат много общо с добре познатите ни „Странджански блогъри”.

Вече е налице и формулировка на основните искания на „форумните полицаи”, които е напълно възможно да бъдат възприети изцяло от „пушещите” и от „пиещите вода” в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици”. Цитирани дословно, исканията са както следва:

1.Нов, истински, синдикат, с който да са запознати всички служители в МВР.
2.Подобряване условията на труд в структурните звена на МВР. Лимит на служебни автомобили, служебни компютри, нормални кабинети и обзавеждане. Техническа обезпеченост на специализираните и Областни дирекции на МВР.
3.Ново, качествено, удобно, практично и навреме раздадено униформено облекло.
4.Законови текстове в защита на служителите на МВР при изпълнение на служебните им задължения (неприкосновенност на служителя, реални правомощия на служителите при употреба на специални средства и физическа сила, преференции и пенсии за семействата на загинали при изпълнение на служебният си дълг служители и др.).
5. Адекватна заплата.
6.Всички служители с над 25 г. стаж да бъдат освободени. Подобаващо.
7.Заплащане на извънредният труд ежемесечно в точно съответствие с положените часове. На официални празници и почивни дни нормално заплащане , както е по кодекса.
8.Безкомпромисна борба с корупцията, както в МВР така и в Съдебната система. (уволнение, незабавно на тези които петнят името и идеалите ни).
9.Адекватно награждаване на служителите отличили се в службата си и гласност в медиите (чрез пресцентъра на МВР) за всички успешни мероприятия и професионални намеси на служителите довели до разкриване на престъпления с висока обществена опасност (след изтичане на необходимостта на спазване на следствена тайна).
10.Приемане на ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА НА ПОЛИЦАЯ и в БЪЛГАРИЯ

И така - напрежението е налице, позициите на конфронтиращите се страни са ясни. В подобни ситуации, алтернативите са:

- намиране на компромисно решение, поне за част от проблемите, чрез преговори между работодателя (в случая – ръководството на МВР) и легитимни представители на служителите;
- прерастване на протеста в неподчинение с трудно предвидими последствия.

Очевидно, в интерес и на ръководството на МНР и на протестиращите служители е вторият сценарий да не се осъществява. Да се съсредоточим върху първата алтернатива.

Ясно е кой е легитимният работодател. Не е съвсем ясно обаче, кои са легитимните представители на служителите. Теоретично – това е полицейският синдикат с лидер г-н Емил Рашев. На практика обаче, между съществуващият синдикат и протестиращите има твърде голяма дистанция, да не кажа, че зее пропаст.

Теоретичната основа на реалността: Националният полицейски синдикат и „Железният закон на олигархията”.

Несменяемият лидер на полицейския синдикат е изпаднал в ситуация, която вероятно ще включа в следващите си изложения пред студентите - първокурсници, изучаващи социология и в частност – „Железният закон на олигархията” на Роберт Михелс.

„Железният закон на олигархията” на Михелс е формулиран в началото на ХХ век, точно въз основа на наблюденията му върху масовите организации – политически партии и синдикати. Роберт Михелс показва, че колкото и демократично да е устройството на масовите организации, винаги се създава една несменяема върхушка, която ги ръководи. Сама по себе си, тази върхушка представлява „информираното малцинство” в масовата организация – нейната несменяемост се дължи на асиметрията в информираността на редовите членове и на ръководителите на масовите организации. Тази несменяема върхушка, Роберт Михелс нарича „олигархия”.

Разбира се, трябва да се направи много ясно разграничение между олигархията, управляваща масовите организации и олигархията, за която сме свикнали да четем от вестниците. „Михелсовите олигарси” не трябва да бъдат натоварвани с отрицателния заряд, който винаги по презумпция насочваме към „олигарсите от вестниците”. За първите дори не е задължително да са богати – те просто се окопават в ръководството на масовите организации, където биват постоянно преизбирани по напълно коректен от процедурна гледна точка начин. Тези хора могат с пълно основание да се ползуват с обществено одобрение и с уважението на членовете на организацията си. Олигархичната тенденция в управлението на масовите организации има напълно обективен характер, подробно описан и анализиран от Михелс.

„Олигарсите от вестниците” са хора, които публиката искрено недолюбва, поради неясния произход на богатството им, поради арогантността им и много често – поради парвенющината им. С една дума, трябва да можем да правим много сериозна разлика между д-р Константин Тренчев и д-р Желязко Христов от една страна и Валентин Златев, Христо Ковачки и Васил Божков – от друга.

Анализирайки валидността на Закона на Михелс, българският политолог Димитър Димитров показва, че членовете на масовите организации нямат нищо против да бъдат управлявани по олигархичен начин, защото ползите от дейността на тези организации се разпределят между членовете им въз основа на формалната принадлежност към тях. Синдикалния член се ползува от договореното в колективният трудов договор без значение дали е активист или просто си плаща членския внос. Няма значение дали е ходил да маха с лилаво байраче пред Министерството на икономиката или е гледал протестния митинг по вечерните новини...

Единственото условие за търпимост към „Михелсовата олигархия” е олигархията да си гледа работата, образно казано. Всеки, който наблюдава ръководителите на българските синдикати на национално ниво (според Закона на Михелс те би трябвало да формират „синдикалната олигархия”) – д-р Константин Тренчев, д-р Желязко Христов, Димитър Манолов, Пламен Димитров и прочее, знае че те съвсем не бездействат, а полагат огромни лични усилия за да дадат нагледни доказателства на членовете на организациите си, че „олигархията си гледа работата”.

Тук е и капанът, в който е попаднал г-н Емил Рашев. От една страна, следвайки Закона на Михелс, той не мърда от върха на Националния полицейски синдикат, опирайки се на огромната асиметрия в информираността между него и близкото му обкръжение и редовите членове. Проблемът е там, че той не е изпълнил изискването да убеди членовете на синдиката, че „олигархията си гледа работата”. Напротив – и членовете на синдиката и несиндикализираните полицаи са изключително резервирани към деятелността му. От своя страна, той си позволява да демонстрира враждебност към протестите на полицаите, които по принцип би трябвало да оглави ...

От друга страна, точно бурното развитие на новите медии – форуми и блогове, „дръпва черджето” на лидера на Националния полицейски синдикат.

Само преди десет години, той би могъл да овладее възникналата ситуация. Сега, проблемът пред него е огромен, защото във виртуалното пространство се е формирала мощна опозиция, която разпространява пълната информация за възникващите протести, за поставените макар и неофициално искания, както и за настроенията в различните подразделения на МВР в страната. На пирамидата на Националния полицейски синдикат, начело на който е г-н Рашев, се противопоставя неформална мрежа, която няма нищо против да се формализира, но не и да бъде оглавена от старото ръководство.

„Синдикалният олигарх” Рашев няма възможността да се възползува от преимуществото си да бъде на върха на информационната пирамида – срещу него стои добре организирана информационна мрежа, която лансира напълно адекватни и умерени искания.

Тук сме свидетели на класически пример, когато възникналата остра криза в някаква организация може да доведе и до постигане на ново качество. Ако „форумните полицаи” останат в рамките на досегашните си искания, които могат да бъдат определени като синдикални, социални и напълно легитимни, те биха могли да направят първия пробив на мрежова синдикална организация он-лайн на сцената на социалния диалог в България.

Хипотеза: Възможна ли е мисията на мрежовия полицейски синдикат ?

Както виждаме, в настоящата ситуация имаме само формално законен представител на служителите – това е ръководството на Националния полицейски синдикат. Ръководството му обаче няма морален кредит пред полицаите и не може да ги оглави във възникналата кризисна ситуация.

Тук, ръководството на МВР би трябвало да си хвърля шапката, защото на първо място сред исканията на протестиращите, разпространявани във форумите стои искането за създаване на истински синдикат. Само по себе си, това не би могло да бъде искане към политическия кабинет на министъра – свободата на сдружаването е конституционно закрепена. Подтекстът на искането е ясен – ако се създаде нов синдикат, той да не бъде разглеждан като враг, а като възможен партньор от политическия кабинет на министър Миков.

Ръководството на МВР би трябвало да проумее, че досегашната му късогледа политика по отношение на тристранното сътрудничество и социалния диалог има пряко отношение към възникналото напрежение.

От една страна, ръководствата на МВР имат собствен принос към дезавуирането на ръководството на Националния полицейски синдикат пред полицейските служители.

От друга страна, лишени от основното синдикално оръжие – правото на стачка или още по-точно от възможността за заплаха със стачка, синдикализираните полицаи не могат да не изискват определена степен на добронамереност от страна на социалния си партньор – ръководството на МВР. Министърът би трябвало да покаже просветено отношение към проблемите на социалния диалог, тъй като той е алтернативата на дивата конфронтация. Превръщайки Националния полицейски синдикат в „подробност от пейзажа”, политическият кабинет на министерството ще трябва вече да се срещне с новообразуван синдикат, създаден от несравнимо по-мотивирани, координирани и организирани хора.

Създаването на нов полицейски синдикат не би трябвало да срещне организационни трудности – иска се много повече кураж да „пушиш” и да „пиеш вода” пред МВР, отколкото да се явиш на учредително събрание на закрито, където да упражниш свое основно конституционно право. Потенциалните организатори на учредяването на новия синдикат биха срещнали много повече трудности с убеждаването на протестиращите полицаи, че си струва да започнат отначало профсъюзното си строителство. Тук разбира се, те ще се възползуват най-вече от неформалния актив, навиращ се постоянно он-лайн в Интернет.

Новият синдикат може да очаква конфронтация от две посоки. Един път – от лидерите на досегашния синдикат, които ще се чувствуват буквално ограбени и опозорени. Втори път – от политическия кабинет на министъра на вътрешните работи.

И двата сблъсъка са съвсем естествени и предвидими. Що се отнася до стария синдикат, след определен период от време той ще трябва да приеме новата формация и дори да влезе в единодействие с нея. Пиеската със старите и новите синдикати вече е играна многократно в цяла Централна и Източна Европа и резултатът винаги е бил един и същ – след конфронтацията и периода на надиграване, оцелелите в играта синдикални формации стигат до съгласуване на позициите и сътрудничество. Може да е „сътрудничество с отвращение”, но в крайна сметка се стига до координирани действия. Ако новият синдикат укрепне, рано или късно, това което е останало от стария Национален полицейски синдикат ще потърси помирение и координация с „новите”. Просто новият синдикат трябва да мине през процеса на доказване.

Разбира се, старите синдикални играчи също имат свои процедурни и други оръжия, с които биха могли да вгорчат живота на новообразувания синдикат. Тук от основно значение е бързината, с която новият полицейски синдикат ще успее да се интегрира в рамките на национално представителните профсъюзни конфедерации, за да може да оперира свободно на секторно ниво.

Възможното противопоставяне между ръководството на министерството и новият синдикат, би било до голяма степен поемане на риск от страна на кабинета на министър Миков. Проявяването на агресия по отношение на новото синдикално образувание, би могло наистина да политизира конфликта по най-неизгодния за политическото ръководство на МВР начин. Предприемането на репресии по отношение на новите синдикални активисти би било не само непопулярно и неморално, но и незаконно. На всичкото отгоре, отпадането на „синдикалната опция” за установяване на някакъв диалог ръководство – служители в МВР, би тласнало надеждите на полицаите в една единствена посока – да чакат смяната на правителството, за да дойде ГЕРБ да реши проблемите им. Ако това е по силите на партията на Бойко Борисов ...

Подобно поведение в навечерието на избори, би навеждало публиката единствено на мисли за „суисидни тенденции” в политическото ръководство на МВР. При подобен развой на събитията, би трябвало министър-председателят и партиен лидер на БСП да се намеси и да сложи ред в собствените си редици. Такива крайности обаче са малко вероятни. Така че, много вероятно е в близко време да станем свидетели на сбъдването на по-оптимистичния сценарий – нов синдикат в МВР с он-лайн базиране на актива, който доста ще поизпоти политическото ръководство на министерството.

* Изразените мнения са изцяло лични. Те по никакъв начин не ангажират Съюза за стопанска инциатива (ССИ), на който авторът е заместник председател или УНСС и Нов български университет, където преподава.
http://www.teodordetchev.blog.bg
Както е известно, няма нищо по-сериозно от играта на този свят. Затова, известно време ще Ви приканвам, да си играете в Мечата гора, сътворена от съпругата ми:
http://www.gorata.net/f.php?f=bearsforest
Това подобрява настроението й, като се отразява благоприятно и на моята производителност...
Аватар
TeodorDetchev
 
Мнения: 28
Регистриран на: 29 Дек 2008, 19:26

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот малкия » 30 Дек 2008, 10:43

Благодарен съм на TeodorDetchev за това, че се включи във форума.
Благодарен съм му и за горния текст, с който вече се запознах в другия форум, където се надявам г-н Дечев да се включи също.
Ще си позволя да цитирам:
И така - напрежението е налице, позициите на конфронтиращите се страни са ясни. В подобни ситуации, алтернативите са:

- намиране на компромисно решение, поне за част от проблемите, чрез преговори между работодателя (в случая – ръководството на МВР) и легитимни представители на служителите;
- прерастване на протеста в неподчинение с трудно предвидими последствия.

Очевидно, в интерес и на ръководството на МНР и на протестиращите служители е вторият сценарий да не се осъществява. Да се съсредоточим върху първата алтернатива.

Ясно е кой е легитимният работодател. Не е съвсем ясно обаче, кои са легитимните представители на служителите. Теоретично – това е полицейският синдикат с лидер г-н Емил Рашев. На практика обаче, между съществуващият синдикат и протестиращите има твърде голяма дистанция, да не кажа, че зее пропаст.

Абсолютно вярно.
Оттук нататък накъде, колеги?
Нов синдикат? Много добре.
Дали обаче в основата му да бъдат синдикалните дейци от Гранична, които организираха вчерашната среща?
Към тях има доста основателни и, бих казал, до известна степен неудобни въпроси.
Или с организирането и учредяването му да се нагърбят нови хора, за които до голяма степен би отпаднало поне съмнението, че са си мълчали удобно по едни или други причини в организацията на Рашев? Това, което чух за вчерашната среща, ме кара твърдо да подкрепя втория вариант. Учредяването на нов синдикат обаче изисква усилия и време.
А дотогава?
Дотогава ни остава само едно - контактна група, свободна от присъствието на бивши и настоящи "синдикалисти", която да връчи исканията ни на политическото ръководство. Като, с риск да се повторя, главното искане би трябвало да бъде нечленуващите в синдикати служители да бъдат допуснати до участие в работата на Съвета за социално партньорство чрез техни представители. Нещо, което Кодексът на труда позволява, а Законът за МВР (доколкото разбирам) не забранява категорично.
Валентин Попов ГПУ - Благоевград
малкия
 
Мнения: 1165
Регистриран на: 20 Дек 2008, 08:58

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот dinkovm » 30 Дек 2008, 11:56

Това е най- правилния анализ на ситуацията до момента. Ще се радвам господин Дечев да се включи във форумите ни.
Може да си добър човек и без да си полицай , но за да си добър полицай е задължително да си добър човек.

http://www.vbox7.com/play:ab83519d
Аватар
dinkovm
Инструктор
 
Мнения: 774
Регистриран на: 18 Дек 2008, 17:41

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот BHYalama » 30 Дек 2008, 13:23

Анализът наистина е добър, за първи път виждам обобщение на различните страни на създадената ситуация.
Относно синдиката, за мен нов синдикат е равносилен на НПС с ново ръководство, пък и ще се спечели много време.
А сега накъде? И аз се питам. Но се питам и други неща:
защо спорим относно синдиката, отвличаме си вниманието?
къде е професионалното ръководство на МВР?
защо се опитваме да сформираме контактна група?
Много е лесно колеги, просто министърът трябваше да разпореди обсъждане на ситуацията по места - примерно по дирекции, да даде срок и да поиска от директорите на ОДМВР предложения за конкретни мероприятия за изпълнение на исканията ни, генералният комисар на МВР щеше да ги обобщи и да ги представи на министъра.
Нали така работим - чрез окръжни писма се поставят задачите и се иска доклад за изпълнението им.
Ако политическото и професионалното ръководство на МВР искат ред и законност в страната, сами трябва да предложат мерки за положителен изход от създаденото положение.
Необходима ни е силна полиция, в която гражданите да имат доверие.
Но май някой не иска :evil: - и това не са гражданите на страната, нито редовите служители на МВР.
Тогава кой?
BHYalama
 
Мнения: 157
Регистриран на: 17 Дек 2008, 14:03

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот cz75bdpolice » 30 Дек 2008, 14:14

Май говориш за мутрите колега и за сводниците и за наркопласиорите.Май става въпрос за лица от категорията ПАРТИЙНИ СПОНСОРИ.
,,СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН,А СМЕЛИЯ-САМО ВЕДНЪЖ,,-ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ
http://www.youtube.com/watch?v=zM_MEAijeu0
Аватар
cz75bdpolice
 
Мнения: 631
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:50

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот dinkovm » 30 Дек 2008, 14:24

dinaka - жалко ,че контактна група трябва да посочва проблемине в МВР на ММ. Смятам,че той добре знае какви са ни нактроенията , но така с тази "Контактна група" печели време , което му трябва много. Мен специално политика и правитлство въобще не ме вълнуват , но той си прави някакви сметки в тази насока , а нашит протести са в не подходящо за него време. Едва ли някой от нас ще протестриа , ако в кратко време се видят добри резултати и добри управленчески решения , не само баламосване и евтини лъжи или не доизказани истини. Личното ми мнение ,че кризата в МВР от ден на ден се задълбочава , а не виждаме адекватни решения и мерки от управляващите го.
Може да си добър човек и без да си полицай , но за да си добър полицай е задължително да си добър човек.

http://www.vbox7.com/play:ab83519d
Аватар
dinkovm
Инструктор
 
Мнения: 774
Регистриран на: 18 Дек 2008, 17:41

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот osata » 30 Дек 2008, 17:26

Ами като знаете всеки от собственото си работно място кой местен "бизнесмен" под чий чадър стои, кого спонсорира и по какъв начин.... какво да стане... естествено ще се задълбочи. Не ви ли се струва странно, че половинките и децата на висши лица от МВР работят все на престижни места, във престижни фирми, имат престижен бизнес. Как пък да му се не види все кадърни, замисляли сте се когато даден началник отиде в друга дирекция, как примерно жена му веднага също й се намира място като ръководител някъде? Взаимни интереси - така му викам аз. Услуга за услуга.... Кокала е толкова вкусен, че никой отгоре не желае да бъде пуснат.
Затова си мисля, че има голямо чудене как да се запушат устите...
Вие подписахте ли заповед, да си напишете всичките GSM номера, домашни телефони.... преди около 3-4 месеца мисля беше, скоро може и да допълваме в кои форуми участваме..... :lol:
http://www.vbox7.com/play:c953d39e - аз сам си избрах тази съдба вечната черна овца

http://www.vbox7.com/play:9fb723f4 - в памет на загиналите колеги
Аватар
osata
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 28 Дек 2008, 14:02

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот mitchel » 30 Дек 2008, 17:46

Да си дам и данните в каква поза и по колко пъти правя секс на година! :lol:
Да не стане така,че да няма място в база данни! :lol: :lol: :lol:
Генади Киров - РДГП Бургас

Член на СФСМВР
Аватар
mitchel
 
Мнения: 144
Регистриран на: 18 Дек 2008, 10:32

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот Иван Павлов » 30 Дек 2008, 17:55

Хубаво го е написал доктора, научно някак си :) Цялата тази ситуация обаче би следвало да се обвърже и с фактора ВРЕМЕ. За съжаление времето не работи в полза на недоволството. Катализатор може да стане само нова груба грешка на ръководството на МВР и на партията която той представлява. Само за два протеста на полицаите се видя как с един ход на раздадени сребърници интензитета на нетърпимостта сериозно спадна, а след поредицата от празници е твърде вероятно да станем жертва на грешна преценка и цялото това писане и мръзнене да бъде опорочено и обезмислено. Искрено се надявам да не се стигне до това. Нужна е легитимация и излизане на основните играчи на светло. Именно и затова една ограничена група от хора се опитваме да организираме среща между равнопоставени представители от всяко едно ОДМВР, която да се проведе на 11.01.2009 г. и да постави основата на общоорганизирана и кординирана дейност на всички нива и във всички структури на МВР за защита на исканията ни и интересите. Като цяло не споделям само едно от написаното от доктора, а то е че ще се стигне до разбирателство с Рашев и неговия синдикат. По скоро ще се стигне до логическото изчезване на Рашев и неговия синдикат, поради липсата на членска маса и загубата на влияние.
Иван Павлов
 
Мнения: 216
Регистриран на: 17 Дек 2008, 15:36

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот cveteto » 30 Дек 2008, 18:35

Колеги, това е вирус, внимавайте, в коментарите след днешната статия в Дневник за награждаването Полицай на годината е
http://store3.data.bg/jeanw/
Мога да говоря за доброто във вас, но за злото... не. Защото що е злото, ако не добро, измъчено до смърт от глад и жажда?
cveteto
 
Мнения: 361
Регистриран на: 22 Дек 2008, 12:45

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот rspab03 » 31 Дек 2008, 14:42

Колко добре го е написал човека.

Весело посрещане на Новата година.
Ние желаем силно и работещо МВР ! Не само за нас, а за всички около нас !
Аватар
rspab03
 
Мнения: 315
Регистриран на: 17 Дек 2008, 18:13

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот comander007 » 31 Дек 2008, 16:17

КОЛЕГИ АНАЛИЗА НА Г-Н ДЕЧЕВ Е МНОГО ПРАВИЛЕН В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, НО НИЕ ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИМ ЗА КОНТАКТНАТА ГРУПА КОЯТО ЩЕ НИ ПРЕДСТАВЛЯВА ИСКАНИЯТА, КАТО ТРЯБВА ДА СИ ИЗВОЮВАМЕ ПРАВОТО НА УЧАСТИЕ В ИЗГОТВЯНЕТО НА ЗАКОНОПРОЕКТА НА НОВИТЕ ЗМВР И СЪПЪТСТВАЩИТЕ ГИ ИНСТРУКЦИЙ ЧРЕЗ НОВИЯ СИНДИКАТ ИЛИ КАКТО И ДА СЕ КАЗВА НОВОТО НИ СДРУЖЕНИЕ, ЗАЩОТО СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ ОТ ХОРА КАТО РАШЕВ, КОИТО ХРАНИМ С ЧЛЕНСКИЯ СИ ВНОС ЗА ДА СЕ ПРАВЯТ НА НЕДОСЕГАЕМИ И ВЕЛМОЖИ В МВР КАТО НЕ ИМ ПУКА ЗА НАС.
КОЙТО НЕ ПОМНИ ИСТОРИЯТА Е ОБРЕЧЕН ДА Я ПОВТОРИ.
comander007
 
Мнения: 91
Регистриран на: 20 Дек 2008, 11:42

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот krisk » 01 Яну 2009, 17:05

В интерес на истината анализа на г-н Дачев е първата пълна картина на положението в МВР. Хареса ми, че не са спестени и имената на виновниците.Време е хора като "госпожата с брадавицата","господин срещи с оперативно интересни лица" да не бъдат допускани да минават по ул."6 септември", а те продължават да кадруват в МВР. Стигна се до там да ни е срам, когато ни питат какво работим. И то благодарение на горните субекти. Но въпреки тяхната упорита работа да сринат доверието в МВР,аз,а уверен съм и много други колеги, заспиваме вечер ( когато не сме на работа по " оперативно интересни лица " ) с чуство на изпълнен дълг . Дълг към същото това общество, което не ни вярва, благодарение на горецитираните лица. Иска ми се да цитирам припева на песента на Слави "...време е някои да изхвърли боклука...". Трябва да си казваме истината,колеги, независимо колко е болезнена. Затова подкрепям анализа на г-н Дачев. НА всички да ни е честита 2009.
krisk
 
Мнения: 10
Регистриран на: 23 Дек 2008, 09:09

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот cveteto » 02 Яну 2009, 16:48

Статията е задълбочена и изчерпателна. Как допуснахме да се стигне дотук?
Мога да говоря за доброто във вас, но за злото... не. Защото що е злото, ако не добро, измъчено до смърт от глад и жажда?
cveteto
 
Мнения: 361
Регистриран на: 22 Дек 2008, 12:45

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот krisk » 02 Яну 2009, 19:54

Цвете, сами сме си виновни. Чакахме да стане чудо.Е,не стана.Затова сме тук.
krisk
 
Мнения: 10
Регистриран на: 23 Дек 2008, 09:09

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот madcop » 02 Яну 2009, 20:16

Длъжни сме да доведем започнатото до край, заради нас, децата ни и народа ни. Нека направим на политиците показно как се отстояват позиции дисциплинирано и организирано. Мишите им душички вече се присвиват :twisted:
ПО-ДОБРЕ СЪС ЗНАМЕ В РЪКАТА ОТКОЛКОТО С ИБРИК НА ГЛАВАТА!!!
madcop
 
Мнения: 528
Регистриран на: 28 Дек 2008, 17:38

Re: МВР ТЕРЗАНИЯ

Мнениеот jojo1 » 02 Яну 2009, 22:50

DINAKA
Доколкото знам, това вече се прави, разпоредено е по места да се обобщят проблемите и да се предложат становища. Бургаският шеф на ОД вече е бил при ръководството в София, ще бъдат заслушани всички останали. Друг въпрос е кой от тях ще представи нещата в истинската им светлина-идват избори и всеки си прави сметката. скоро прочетох добра идея-дасе даде шанс на колегите да общуват с политическото ръководство, без да минават през началниците по места. Много изкивявания биха се спестили по този начин.
jojo1
 
Мнения: 13
Регистриран на: 18 Дек 2008, 20:19

Следваща

Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron