Tрудова злополука

Tрудова злополука

Мнениеот Ст25091970 » 16 Дек 2010, 21:05

Колеги , да попитам някои зне ли при вьзникнала трудова злополука какво трябва да се направи .Всьщност ето фактите накратко.По време на работа става инцидент и в резултат на това правя операция и ползвам 70 болничен.Оформям необходимите документи ,но имам едно притеснение.ТРЯБВА ЛИ СЛЕД ИНЦИДЕНТА ДА ДОИДЕ ГРУПА И ДА НАПРАВИ ОГЛЕД.В СЛУЧАЯ НЕ ПРАВЕН ,ТОВА МОЖЕ ЛИ ДА БЬДЕ ПРЕЧКА И КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СЕГА .Все още не ми е изтекьл болничния.Благодаря предварително.
Ст25091970
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Дек 2010, 20:48

Re: Tрудова злополука

Мнениеот InfoInfo » 17 Дек 2010, 10:18

Задължително си преснимай всички медицински документи по случая - ще ти трябват за пред застрахователя. Правеше се и някакъв протокол със свидетели, а началник трябваше да удостовери, че действително е било по време на изпълнение а служебните задължения. В конкретния случай никой не е искал оглед. Нататък не си спомням процедурата - това обаче е по много бледи спомени, защото беше много отдавна.
InfoInfo
 
Мнения: 718
Регистриран на: 23 Фев 2010, 23:57

Re: Tрудова злополука

Мнениеот inkognito » 17 Дек 2010, 11:31

[quote="Ст25091970"]Колеги , да попитам някои зне ли при вьзникнала трудова злополука какво трябва да се направи .Всьщност ето фактите накратко.По време на работа става инцидент и в резултат на това правя операция и ползвам 70 болничен.Оформям необходимите документи ,но имам едно притеснение.ТРЯБВА ЛИ СЛЕД ИНЦИДЕНТА ДА ДОИДЕ ГРУПА И ДА НАПРАВИ ОГЛЕД.В СЛУЧАЯ НЕ ПРАВЕН ,ТОВА МОЖЕ ЛИ ДА БЬДЕ ПРЕЧКА И КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СЕГА .Все още не ми е изтекьл болничния.Благодаря предварително.[/quote

Не съм служител на МВР,но като служител на НАП ще ти кажа какво да направиш,относно това което касае общата част при трудова злополука,без значение къде работиш!
1.Задължително сизираш териториалното поделение на НОИ и съответната инспекция по труда,това е изискване на наредбата.
2.Прави се задължително вътрешно разследване,като се издава заповед на съответният ръководител и с тази заповед се назначава комисия за разследване на трудовата злополука.В нея има представител на КУТ или ГУТ ,може да участва и човек от синдикалната организация,ако членуваш в синдикат.
3.При разследването задължително се взимат свидетелски показания от минимум трима свидетели,било твой колега,лицето оказало ти първа помощ,случаен минувач и т.н
4.Показания дадени пред полицията (ако има намеса на полицията) са си за полицията,за НОИ и инспрекцията по труда са отделни показания.
5.След като приключи работата си,комисията излиза с протокол със задължителен реквизит,който няма да изброявам,но най-важното е да има описано състоянието ти,има ли нарушение на нормативни актове по безопасността на труда,има ли отклонения в условията на труд и всичко свързано с ползване на обезопасителни средства(ако се ползват такива)
Протокола се прави в два екземпляра.
6.Попълва се и декларация за трудовата злополука,в едно с други документи.
Това е по принцип което се прави при трудова злополука.
надявам се да съм ти била полезна.Пожелавам ти Весело посрещане на Коледните и Новогодишните празници,бързо възстановяване и добро здраве!
inkognito
 
Мнения: 843
Регистриран на: 04 Ное 2010, 12:33

Re: Tрудова злополука

Мнениеот ggeenn » 17 Дек 2010, 19:17

Ст25091970 написа:Колеги , да попитам някои зне ли при вьзникнала трудова злополука какво трябва да се направи .Всьщност ето фактите накратко.По време на работа става инцидент и в резултат на това правя операция и ползвам 70 болничен.Оформям необходимите документи ,но имам едно притеснение.ТРЯБВА ЛИ СЛЕД ИНЦИДЕНТА ДА ДОИДЕ ГРУПА И ДА НАПРАВИ ОГЛЕД.В СЛУЧАЯ НЕ ПРАВЕН ,ТОВА МОЖЕ ЛИ ДА БЬДЕ ПРЕЧКА И КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СЕГА .Все още не ми е изтекьл болничния.Благодаря предварително.

Изготвя се протокол за трудова злополука от прекия ти ръководител.Моя съвет е да се консултираш с юрисконсулта към съответното ОДМВР и той ще ти каже какво е необходимо.
Аватар
ggeenn
 
Мнения: 814
Регистриран на: 18 Дек 2008, 19:17

Re: ВЪПРОСИ---ОТГОВОРИ надявам се

Мнениеот emin4o » 26 Окт 2011, 18:32

При трудова злополука със средна телесна повреда се изплащат 6 брутни заплати. Не ги определят специалисти, така гласи закона. Всичката документация (епикризи, снимки, копия от болнични и др.) се изпраща в МВР болница след като свършат болничните. Аз съм имал трудова злополука и си взех обещетението след около една година!
Последна промяна MasterCop на 26 Окт 2011, 21:38, променена общо 1 път
Причина: Мнението е преместено от друга тема! Офтопик!
emin4o
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Мар 2010, 14:12


Назад към Професионални теми, съвети и помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта